Сторінки

середу, 11 травня 2022 р.

Портрет в бібліотечному інтер`єрі

Світлана Гамзіна: поезія – натхнення душі


День за днем… І час минає,

Але книга залишає

Спогади і сподівання,

Враження, нові бажання.

Авторка цих рядків народилася у Дніпропетровську (нині – м. Дніпро), де проживає й донині. З дитинства, як і всі діти любила книжки, переважно – казки. Згадує яскраві видання, де герої цих історій могли рухатися, начебто оживали і це дарувало приємні дитячі емоції. У початковій школі разом із класом познайомилася зі світом бібліотеки, де «завжди чекали привітні і добрі співробітниці, які готували нам цікаві заходи – лялькові вистави або показ відеофільмів».

Зі своїми літературними вподобаннями Світлана визначилася вже у підлітковому віці, значну натхненну перевагу віддавала поезії, яка супроводжує її протягом життя.

Після закінчення школи, вступити до ВНЗ, як планувалось, не вдалося, й Світлана пішла працювати до Дніпропетровського обласного соцзабезу (нині – Департамент соціального захисту населення). Щоб не втрачати часу та продовжити навчання, вступила до Дніпропетровського технікуму ракетно-космічного машинобудування (нині – Фаховий коледж ракетно-космічного машинобудування ім. Олеся Гончара) на вечірнє відділення за спеціальністю бухгалтерський облік, контроль та аналіз господарської діяльності. Пізніше працювала у бухгалтерії Придніпровської залізниці, у приватних організаціях, а також у Державному науково-дослідному та Конструкторсько-технологічному інституті трубної промисловості. З часом зрозуміла, що на відміну від точних наук перевагу все ж таки віддає гуманітарним. 

Трудову діяльність у Дніпропетровській обласній науковій бібліотеці Світлана Іванівна розпочала у 2003 році. Починала з посади бібліотекаря у відділі читальних залів, де працювала 12 років, отримавши великий досвід. За час роботи зарекомендувала себе як здібна ініціативна працівниця. У 2006 році перемогла у конкурсі професійної та творчої майстерності «Молодь ДОУНБ в бібліотечній справі». Конкурсна атмосфера знову спонукала до навчання, і вона вступила до Дніпропетровського училища культури (нині – Дніпропетровський коледж культури і мистецтв), яке закінчила з відзнакою за спеціальністю бібліотекар-бібліограф. З теплотою та щирою вдячністю згадує Світлана педагогічний колектив коледжу, адже отримані знання значно допомагали їй у різноманітній і насиченій роботі. Світлана відповідала за обслуговування користувачів, контролювала частину фонду, виконувала тематичні запити читачів, готувала документально-книжкові виставки. Згодом здійснювала консультаційне-довідкове обслуговування відвідувачів «Електронної читальної зали», обслуговувала користувачів в автоматизованому режимі, організовувала літературні зустрічі та вечори, тематичні презентації, брала участь у популяризації книг: готувала інформаційні та тематичні огляди літератури, ілюстративно-документальні виставки, різноманітні інформаційно-освітні заходи та проєкти. «Цікавим був досвід роботи проєкту «Бібліотерапія», – згадує наша героїня, – метою якого було ознайомлення з різними методиками профілактики та збереження здоров’я та популяризація літератури з цієї теми. Не менш змістовним і пізнавальним був проєкт «Імена: відомі та повернені із забуття» (до ювілеїв українських письменників, творчість яких довгий час була під забороною)».

Згодом Світлана мала недовготривалий, але цікавий і корисний досвід роботи у відділі патентно-технічної літератури.

Протягом 2008–2012 років входила до складу профспілкового комітету.

З 2016 року працює у секторі науково-дослідної роботи. Основна ділянка її роботи полягає у вивченні, опрацюванні архівних документів з музею бібліотеки та збереженні їх в електронному форматі. «Багато дізнаюся про цікаві історичні факти з життя та діяльності нашої бібліотеки, бібліотек області і взагалі бібліотечної справи та її розвитку, – говорить Світлана. – Ця робота мені дуже подобається». Найзначущі історичні факти висвітлюються у дописах на офіційній сторінці ДОУНБ у ФБ і публікаціях на бібліотечному сайті у рубриках – «Гортаючи сторінки історії», «Неймовірно, але правда», «Поштова скринька ДОУНБ». Документальні та фотоматеріали з архіву стають основою для написання статей на портал «ДніпроКультура» і створення відеопрезентацій, які представлені на сайті бібліотеки та на YouTube. Аналіз і порівняння бібліотечної роботи у минулі часи та сучасних напрямків діяльності наштовхнув на ідею фотопроєкту «Бібліотека крізь простір і час» у ФБ.

Головні професійні риси Світлани – успішне оволодіння сучасними комп’ютерними технологіями, застосування їх у повсякденній праці, постійне самовдосконалення, робота над професійним зростанням. Світлана бере активну участь у проведенні соціокультурних заходів бібліотеки, у різноманітних професійних і літературних конкурсах. Неодноразово отримувала нагороди та відзнаки за участь у літературних конкурсах. «Участь в обласному творчому онлайн-конкурсі «МРІЮ», організованого громадською організацією «ЖІНКИ плюс / WOMEN plus» у 2020 році принесла перемогу і вперше мій поетичний твір увійшов до спільного видання – поетичної збірки «МРІЮ», яку я залюбки подарувала рідній бібліотеці. За запрошенням Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки м. Києва та за ініціативою УБА мої творчі досягнення увійшли до презентації літературної творчості сучасних бібліотекарів України «Літературна подія: Бібліотечний Гелікон», яка була представлена у рамках проведення ХІІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму у вересні 2021 року» – з гордістю пригадує Світлана.

Вона дуже вдячна адміністрації бібліотеки за підтримку та реалізацію її творчих ідей і проєктів, поради та залучення до навчання на різноманітних тренінгах і курсах. «Сьогодні, як ніколи ще більше цінуєш хороші добрі стосунки та приємні митті життя. В час, коли нашу країну вкрило страшне лихо – війна, душа кричить від болі! Ці болючі миті відображаються і залишаються у моїх віршах. За пропозицією директорки ДОУНБ Надії Миколаївни Тітової я долучилися до флешмобу #Митці_Дніпра_проти_війни, який проводить КЗК Дніпровський Будинок мистецтв Дніпровської міської ради. Маю велику надію, що заклики діячів культури щодо припинення війни та збереження миру будуть почуті!

Від усієї душі бажаю всім скорішого повернення до мирного життя, тепла, добра і як можна більше приводів для радості!

Дуже хочеться і далі з завзяттям робити, з любов’ю творити, натхненно реалізовувати нові ідеї та задуми!»




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  







 

Немає коментарів:

Дописати коментар