Сторінки

вівторок, 24 травня 2022 р.

Пунктир

Люко Дашвар. «Перлина неправильної форми»

Вона пише візуально-художньо, в тому сенсі, що, читаючи її, жваво уявляєш якесь живописне полотно або ж кіно. Вдивляєшся та вслухаєшся. «Ніч над Трухановим островом не така, як по всьому Києву. Мов мала дитина, – впала, коліна позабивала і завмерла – ворухнутися страшно, зойкнути несила. Німо». 

Й  з кожним рядком ти немов сам, як додаткова прозова фарба або герой, опиняєшся всередині сюжету. Сюжету, сповненого поліфонії характерів, піків напруження, природності та нестримності почуттів, щільної за сприйняттям ВСЬОГО реальності. «Феєрверки так потужно розмальовували небо, що зірки не втрималися – поховалися». Це цілком про її об'ємний стиль – немов барочні, у перекладі з французької, перлини неправильної форми. Недарма їй близькі художні пошуки непередбачуваних й дивних, за її ж словами, Франсіско-Хосе де Гоя, Мікеланджело Буонарроті, Тиціана Вічелліо, Пітера Пауля Рубенса, представників фламандської школи, Томаса Гейнсборо, братів Кранахі. Це для неї – нескінченно.

Головною рисою свого характеру вважає працездатність. Її улюблена справа – рухатись, мрія про щастя – жити. Серед улюблених літературних героїв – Аліса Льюїса Керрола. Знов, як бачимо, «перлина неправильної форми». Улюблені герої в реальному житті – ті, хто роблять справу. Більш за все ненавидить – насилля. Серед бажаного – спроможність літати. 

Сьогодні у «Пунктирі» думки, враження та емоції сучасної української прозаїкині, сценаристки, журналістки, неодноразової переможниці та лауреата конкурсу «Коронація слова» (2007, 2011, 2012, Вибір видавця-2014), переможниці конкурсу «Книжка року Бі-Бі-Сі-2008» – роман «Молоко з кров’ю», першого лауреата премії «Друг Читача» – «Дебют року» (2008 р.), володарки премії імені Пантелеймона Куліша (2019), «Золотого письменника України» – Люко Дашвар (Ірини Чернової).

«Амбітна людина – це, певно, якийсь конкретний комплекс, як тавро. Чесне слово, намагаюся відшукувати інші аналогії. Безумовно думаю одне: характер у мене є. Мабуть, і немало життєвого досвіду, аби не метушитися».

«В історії людської цивілізації відбувалося немало злетів і, здавалося, що після них людство врешті прокинеться, відкине війни, насилля, та все щоразу повертається на «круги своя». Особисто для мене найбільш цінні ідеї … і принцип про те, що чистота життя – найбільш високе мистецтво».

«Все, що я хочу сказати, я пишу у книгах. Казати щось більше того – це вже маніпулювання свідомістю. Якщо люди хочуть чомусь навчитися, нехай читають Біблію. Я ж не маю права казати людям, що правильно, а що — ні, а просто розповідаю історії. Робити якісь висновки повинен кожен самостійно. У своїх романах я ставлю багато запитань і даю мало відповідей, щоб читачі задумалися над якимись буденними проблемами і, можливо, щось змінили у своєму житті».

«Головне, відчути межу довіри. Знати заради чого створюється образ, не опуститися до суцільного фентезі…». 

«Діти підтримали, чоловік сказав: «Дерзай!» Звичайно, я могла залишитися на посаді редактора, а ночами писати. Але коли б я мала стабільний заробіток у журналі, навряд чи зрозуміла б, чого варте моє письмо. Можна писати в стіл усе життя і вважати себе невизнаним генієм. Я ж вирішила: коли хочу писати і книги, і сценарії – повинна цим заробляти! Перший же мій сценарій купили. Правда, я його переписала вісім разів, перш ніж за ним зняли фільм».

«Для мене найбільш важлива книжка «Рай. центр», а читачам вона сподобалася найменше. Тому абсолютно не маю «комерційної чуйки», нічого в цьому не розумію. Пишу про те, що мені здається важливим. І, слава Богу, що це виявляється важливим не тільки для мене, але й для читачів».

«Живу виключно тим, що пишу. Але не тільки книжки, а й сценарії».

Далі буде. 

Джерела: 

Дашвар, Люко. #Галябезголови [Текст] : роман / Л. Дашвар. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2020. - 398 с. 

Дашвар, Люко. Ініціація [Текст] : роман / Л. Дашвар. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. - 413 с.

Дашвар, Люко. Мати все [Текст] : роман / Л. Дашвар; худож.: О. Рудницька, О. Маслов. - Харків : Кн. Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2014. - 333, [3] с. : іл.

Дашвар, Люко. Молоко з кров'ю [Текст] / Л. Дашвар. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2008. - 272 с. 

Дашвар, Люко. Покров [Текст] : роман / Л. Дашвар. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. - 378 с.

Дашвар, Люко. РАЙ. центр [Текст] / Л. Дашвар. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2011. - 269 с.

Дашвар, Люко. Село не люди [Текст] / Л. Дашвар. - Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2010. - 270 с.

https://rozmova.wordpress.com/2012/09/17/chat-z-luko-dashvar/

https://proskuriv.khm.gov.ua/2011/01/05/%D0%BB%D1%8E%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D0%B0%D1%88%D0%B2%D0%B0%D1%80-%D1%8F%D0%BA%D1%89%D0%BE-%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%87%D1%83%D1%82%D1%8C-%D1%87%D0%BE%D0%BC%D1%83%D1%81%D1%8C/

https://day.kyiv.ua/ru/article/ukraincy-chitayte/lyuko-dashvar-pochemu-vy-schitaete-chto-sovremennoy-ukrainskoy-literature

https://vsiknygy.net.ua/interview/822/

Фото: https://unalib.ks.ua/lyuko-dashvar.htm



 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  




 

Немає коментарів:

Дописати коментар