Сторінки

пʼятницю, 6 травня 2022 р.

На долоні історії


 Олена Теліга. «Поетка вогненних меж» (продовження)

«Змагайся і шукай!»

 

1933 рік стає поворотним у житті самої Олени Теліги, пов’язано це з написанням вірша «Подорожний». Вірніше не з самим написанням, а з тим, що трапилося після цього.

Спочатку вірш планувалося видати в альманаху «Ми». Але особиста зустріч Олени Теліги з провідним діячем націоналістичного руху Дмитром Донцовим багато чого змінила. Вона захопилася його неординарною особистістю, це була не любов, не ніжність, не пристрасть… «Але серце – збуджений орел!», душа її знов воскресла і мчала «у осяйну путь».

Вона рве стосунки з варшавською групою літераторів, з редакцією журналу «Ми» і закінчує свою довготривалу дружбу з Наталією Лівицькою-Холодною, віддаючи свій вірш до «Вісника» Донцова. Колишні друзі не цураються творчих і людських обрáз, дуже болісно сприймає це Олена, яка ніколи не опускалася до подібних речей. В її вірші «Чорна площа» історія і емоції про цей конфлікт.

Сірий натовп, похмурий натовп,

І не очі, а темна муть!

Хтось зігнувся – камінь підняти,

Хтось зірвався – мене штовхнуть.

Вона вважає причиною тої ненависті свою цілковиту незалежність і стає складовою «вістниківської квадриги», до якої також входять Євген Маланюк, Олег Ольжич, Леонід Мосендз.

Олена Теліга регулярно друкує у «Віснику» не лише поезії, а й прозу та публіцистку. Майже кожен вірш вдаряє в патріотичну струну, кличе до готовності боротись.

Чудові два сонети, об'єднані назвою «Напередодні», присвячені юному другові Олегові Штулю, в яких передбачила вона ті недалекі дні, де вже відчувається «літаків непогамовний клекіт, і в руках скажений скоростріл». І де читаємо такі рядки:

Не раз кажу: змагайся і шукай!

Вдивляйся в очі пристрастей і зречень!

Її слова знаходять відгук у серцях молодих, вони суголосні їх настроям, і знов її думки та серце в огні.

У години відпочинку Олена була в центрі уваги будь якого товариства. Її гостре слово, веселий сміх, приваблива зовнішність, елегантний одяг, завжди модний капелюшок і в цілому – магнетизм неординарної особистості притягували співрозмовників. Кожен, хто з нею зустрічався, не міг її забути.

Далі буде.

 

Джерела:

Олена Теліга [Текст] : співаник: пісні сучасних українських гуртів та виконавців на вірші Олени Теліги з нотами й акордами та аудіодиск з музичним альбомом / Громад. спілка «Творче патріот. об-ня «Муз. Батальйон» ; авт. передм., літ. упоряд. О. П. Кротюк. – К. ; Кам'янське : Видавничий дім «Андрій», 2020. – 47 с. : фот. эл. опт. диск (CD-ROM). – (Нескорений ПроRock).

Теліга О. Ів.  Вибрані твори [Текст] / О. І. Теліга ; упоряд. О. Зінкевич ; авт. передм. Р. Семків ; авт. вступ. ст. Є. Сверстюк. – 2-ге вид. – К. : Смолоскип, 2008. – 534 с. : портр.

***

Багряна А. Анна Багряна про Марію Заньковецьку, Олену Телігу, Вангу, Марію Приймаченко, Славу Стецько [Текст] : оповідання / А. Багряна ; худож. Д. Марцін. – К. : Фірма Антологія, 2016. – 93 с. : іл. – (Життя видатних дітей).

Донцов Д. Поетка вогненних меж. Олена Теліга [Текст] / Д. Донцов. – Торонто : [б. и.], 1953. – 95 с.

Ільницький М. М. Західноукраїнська і емігрантська поезія 20–30-х років / М. М. Ільницький ; Т-во Знання України. – К. : Т-во Знання України, 1992. – 48 с. – (Б-ка журн. Пам'ятки України : українське відродження: історія і сучасність ; сер. 1. № 2) (Кобза. Сер. 6 ; № 3).

Миронець Н. Олена Теліга [Текст] / Н. Миронець. – К. : Наталія Брехуненко, 2009. – 62 с. – (Великі українці) (Про Україну з гонором і гумором).

Слабошпицький М. Ф. 25 українських поетів на вигнанні [Текст] / М. Слабошпицький. – К. : Ярославів Вал : Журн. "Київ", 2012. – 716 с.

Чемерис В. Л. Амазонка [Текст] : повість / В. Л. Чемерис. – Харків : ЛА Час читати, 2016. – 507 с.



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

Немає коментарів:

Дописати коментар