Сторінки

пʼятницю, 3 травня 2019 р.

На долоні історії

«Майстер і Маргарита». Михайло Опанасович Булгаков


«Будьте обережні зі своїми бажаннями- вони мають властивість збуватися»


Відмінна особливість роману «Майстер і Маргарита» - наявність в ньому трьох різних просторово-часових ліній: дія відбувається в Москві 30-х років, в стародавньому Єршалаїмі та в містичному світі Воланда. При цьому, персонажі іноді маневрують між «вимірами».
Але цього Булгакову виявилося замало. Його герої, об'єднуючись загальними рисами, складають тріади. Наприклад, в «єршалаїмському» оповіданні Воланду відповідає прокурор Понтій Пілат, а в «людському» світі - директор психіатричної клініки Стравінський. Всі три персонажа наділені владою і «рухають» сюжет.
Але найяскравіша особливість твору - його структура «роману в романі». Саме це дало можливість письменнику так майстерно і повно показати два таких різних світи - події минулого, близько дві тисячі років тому, та сьогодення.
Головний задум Михайла Опанасовича при написанні «Майстра і Маргарити» - іронічно передати всі злободенні теми. Кожне покоління розкриває цей роман по-своєму і знаходить в ньому схожі риси сучасних засад.
Першою проблемою, яку піднімає Булгаков, стала проблема вибору. Михайло Опанасович будує сюжет так, що від кожного персонажа залежала його доля і те, за якими канонами розвиватиметься сюжет. Автор дає кожному можливість змінювати життя на краще, от тільки не всі цим шансом користуються.
У творі часто звучить політична сатира. Незважаючи на те, що Булгаков постійно щось переробляв і прибирав найбільш «небезпечні» місця, в «Майстрі і Маргариті» все ж висміюються підвалини того часу - відсутність нарзану в наметі «Пиво і води» і покарання за володіння валютою, квартирне питання і проблема взаємовідносин влади та особистості.
Наступною проблемою стала цінність мистецтва. Всі члени МАССОЛІТа представлені автором як безталанні люди, що піклуються тільки про свій статок. Вони пишуть на замовлення партії. Їх протиставленням виступає Майстер - істинний талант, який у своєму творі піднімає глибокі, навіть філософські теми.
Так само Булгаков розкриває тему любові через Майстра і Маргариту, утворюючи перешкоди на шляху їх спільного щастя. По-перше, заміжжя героїні, по-друге, перебування, відкинутого літераторами чоловіка, в психіатричній лікарні. Але любов героїв настільки сильна, що Маргарита укладає угоду з дияволом, продає тому свою душу, аби повернути кохану людину.
Але, головною проблемою роману все ж залишається тема добра і зла.

http://sochinyshka.ru/problemy-v-romane-bulgakova-master-i-margarita.html
https://obrazovaka.ru/sochinenie/master-i-margarita/vechnye-problemy-v-romane.html#ixzz5mCFoag1x
http://www.aif.ru/culture/classic/istoriya_odnoy_knigi_master_i_margarita
https://reedcafe.ru/blogs/analiz-romana-master-i-margarita-bulgakova
http://sochinyshka.ru/problemy-v-romane-bulgakova-master-i-margarita.html



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар