Сторінки

четвер, 2 травня 2019 р.

Обличчя ріднокраю

Піонер  українського  кіно Данило Сахненко (продовження)


ДЕ Ж ЗНАХОДИЛОСЯ «АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО»?

Єдиним мемуаристом, який лишив нам особисті спогади про Данила Сахненка, є український режисер і сценарист Арнольд (Андрій) Володимирович Кордюм (13 липня 1890 — 29 серпня 1969). Народився він у місті Станіславі (нині Івано-Франківськ). У 1914–1921 роках Кордюм служив в армії. В 1924–1925 рр.— ідеологічний директор Ялтинської кінофабрики, в 1925–1944 рр. — режисер ігрового та документального кіно на Одеській, Київській (ВУФКУ), Ташкентській кіностудіях. В 1943–1944 рр. — помічник начальника шпиталю для евакуйованих. Від 1947-го — режисер «Київнаукфільму», співавтор сценаріїв власних фільмів. «Режисер Арнольд Володимирович Кордюм ... прийшов у кіно як політпрацівник. Він скоряв усіх своєю гідністю  партійної людини, і у своїй мистецькій  роботі (фільми “За лісом”, “Справа № 128”, “Непереможені”) був одним з невтомних пропагандистів лінії партії», — писав про нього П. Масоха. (Масоха П. Великий німий на Французькому бульварі // Крізь кінооб’єктив часу. Спогади ветеранів українського кіно.– К.: Мистецтво, 1970.– C. 98). Попри цю свою «партійність» А. Кордюм надрукував під час української «шелестівської» відлиги 1960-х років низку цінних свідчень про початки українського кіно.
Арнольд Кордюм є автором чотирьох відомих нам мемуарних нарисів про свого побратима Данила Сахненка: «Акціонерне товариство на городі» в журналі «Вітчизна» (Київ.– 1962.– №  4), цей нарис «Акціонерне товариство на городі» згодом увійшов до книжки його спогадів «Минуле, яке лишається з нами» (К., 1965). Ним же опубліковані спогади «З кінострічки життя» (за підписом Андрій Кордюм в журналі «Мистецтво», 1969, № 4) і «З архіву кінопам’яті» у збірці спогадів ветеранів українського кіно «Крізь кінооб’єктив часу» (К., 1970). Причому два останні спогади вийшли практично посмертно. При спільній фактологічній основі кожна з названих публікацій дещо відрізняється від решти і тому в кожному з нарисів знаходимо додаткові цікаві штрихи. Чи то свідчення редакторських ножиць, чи авторські варіанти — нам достеменно невідомо. У наступних нарисах усунуто деякі неточності нарисів 1962 та 1965 років.

(Далі буде).

Микола Чабан

Чабан, М. Піонер українського кіно Данило Сахненко [Текст] / Микола Чабан.– Дніпропетровськ: ДОУНБ, 2010. – 60 с. (Сер. «Кіномитці Придніпров’я»)



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар