Сторінки

пʼятницю, 24 травня 2019 р.

На долоні історії

Рабіндранат Тагор. Натхнення жити

Ось і настав час, коли твори Рабіндраната Тагора почали виходити регулярно. Завдяки віянню західної культури, він змінив поняття класичної індійської літератури. 
З 1880 роки люди зачитувалися поезією нашого героя. Пізніше вони утворили збірки «Вечірніх» і «Ранкових» пісень. Паралельно публікується книга «Чабі-О-Ган».
У 1883 році, на початку грудня, Тагор одружується на Мріналіні Деві, з касти брахманів-піралі. В їх сім’ї народжується п'ятеро дітей, але про них - пізніше.
Коли Рабіндранату виповнилося двадцять дев'ять, батько призначив його керуючим родовим маєтком у Шелайдехо в Східній Бенгалії, куди наш герой з радістю перебрався. Дружина і діти приєднаються до нього лише в 1898 році. 
Сільські пейзажі та звичаї стали головною темою подальшої творчості письменника в період 1893-1900 років. Світ побачив збірки пісень і поезій «Золота тура» (1894 рік) і «Мить» (1900 рік). Його розповіді публікувалися в журналах, а пізніше були видані окремим тритомником, що вміщує 84 твори, в яких письменник розмірковував про сучасний світ з характерними новомодними тенденціями, іграх розуму, нещасного життя простих людей. Яскравим прикладом останньої теми стали мініатюри «Голодні камені» і «Втікачка», написані в 1895 році.
З 1908 року Рабіндранат працював над творами, що увійшли до збірки «Гітанджалі», що в перекладі означало «Жертовні піснеспіви». 157 віршів були присвячені відносинам між людиною і Богом. Завдяки простим словами і образам, його вірші миттєво перетворилися на цитати. Завдяки цьому збірнику наш герой прославився на всю Європу та США.
У 1913 році, 14 листопада, Тагор дізнався, що став першою людиною неєвропейського походження, якого удостоїли Нобелівської премії з літератури. Саме його «Жертовні піснеспіви» вразили і прославили автора на весь світ.
Протягом життя Рабіндранат створив сотні віршів, десятки оповідань і 8 романів, темами яких були сільський побут, проблеми бенгальського суспільства, конфлікт поколінь, релігія тощо. Особливе місце в творчості письменника зайняв ліричний твір «Остання поема». Віршовані рядки, включені в новелу, лягли в основу пісні композитора Олексія Рибникова, і пролунали в кінофільмі «Вам і не снилося».
Але не все в житті поета було легким і яскравим. Йому довелося пережити тяжкі втрати, що призвели до творчого затишшя на довгі 8 років.  Про це - через тиждень.

Шри Чинмой. 
Рабиндранат Тагор - Луна Сердца Бенгалии [Текст] / Шри Чинмой ; пер. с англ. И. Епифановой. - Харков : [б. и.], 2011. - 176 с.

https://biography.wikireading.ru/134078
https://24smi.org/celebrity/77141-rabindranat-tagor.html
https://litobozrenie.com/2016/07/svidetel-vremeni-rabindranat-tagor/



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар