Сторінки

середу, 29 травня 2019 р.

Обличчя ріднокраю

Піонер  українського  кіно Данило Сахненко (продовження)

ХАНЖОНКОВ — НАТХНЕННИК  НАШОГО КІНОВИРОБНИЦТВА?

«У Москві одним з перших організаторів російського кіновиробництва, за спогадами А. Кордюма, був полковник Війська Донського у відставці О. Ханжонков. До нього частенько приїздив з Катеринослава його однополчанин, член нового товариства Н. Щетинін. Захоплений кінематографом, Ханжонков розповідав своєму другу про новини в цій галузі. За його порадою в першому українському фільмі мусило бути обов’язково щось історично відоме: патріотична війна, неодмінна перемога і, головне, коні, скачки, шаблі, героїчні бої тощо. Отож свою виробничу діяльність акціонери розпочали зі зйомок фільму «Запорозька Січ». Ця тема приваблювала своєю екзотичністю, зовнішніми ефектами». (Кордюм Андрій. З кінострічки життя // «Мистецтво», 1969, №4.–  С. 17).
Отже, такі цінні додаткові відомості повідомляє А. Кордюм. Звісно, тому варто звернутися до постаті Олександра Ханжонкова, який вважається першим кінопродюсером російського кіно, бо від 1907 року випускав власні фільми. Він, як бачимо, мав деякий вплив на появу кіно у Катеринославі. Мабуть, треба одразу уточнити, що Ханжонков мав звання не полковника, а осавула (есаула). Козаче звання осавула дорівнювало званню ротмістра або капітана.
(Далі буде).

Микола Чабан

Чабан, М. Піонер українського кіно Данило Сахненко [Текст] / Микола Чабан.– Дніпропетровськ: ДОУНБ, 2010. – 60 с. (Сер. «Кіномитці Придніпров’я»)




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут



Немає коментарів:

Дописати коментар