Сторінки

пʼятницю, 10 травня 2019 р.

На долоні історії

Рабіндранат Тагор. Натхнення жити

Цього разу  є бажання розповісти про бенгальського та індійського письменника, поета, драматурга, композитора, Нобелівського лауреата (1913 року) і автора гімнів Індії та Бангладеш – Рабіндраната Тагора.
Тагор - унікальна людина, з великою кількістю талантів та з впевненою життєвою позицією. Народився він  7 травня 1861 року в Калькутті, столиці індійського штату Західний Бенгал, що розташована у Східній Індії на березі річки Хуґлі. Хлопець був молодшим з чотирнадцяти дітей відомої та заможної сім'ї-клану Тагор, яка з покоління в покоління славилася своїми послідовниками брахманівської касти Аді Дхарми, яку їх рід і заснував.
Так як батько, Махаріші Дебендранат Тагор, багато подорожував і здійснював паломництва до святих місць Індії, адже був брахманом,  а мати, Шарада Деві, померла, коли майбутньому поету виповнилося 14 років, Рабіндраната та інших дітей виховували слуги і наймані вчителі. 
Всі чоловіки цієї сім’ї зробили  свій великий вклад у мистецтво батьківщини: старший брат Двіджендранатх був математиком, поетом і музикантом, середні брати Діджендранатх і Джотіріндранатх - відомими філософами, поетами і драматургами. Племінник Рабіндраната Обоніндранатх став одним із засновників школи сучасного бенгальського живопису.
Будинок сім'ї Тагорів «Джорасанко» був визначальним культурним центром міста, саме тому діти виховувались серед атмосфери мистецтва і просвітництва, в якій були поширені літературні читання, проводилися музичні концерти і театральні постановки.
У п`ять  років Рабіндраната віддали до Східної семінарії, а потім - в Нормальну школу, в якій мало уваги приділялося знанням, а в пріоритеті було дотримання жорсткої дисципліни. Тому Тагору більше подобались прогулянки, заняття з гімнастики, боротьби і плавання під наглядом брата. Він отримав гарну освіту вдома, досконало вивчивши образотворче мистецтво, анатомію, історію, географію, літературу, математику, санскрит і англійську.
 В одинадцять років він пройшов упанаяну (обряд посвячення у вивчення Вед і отримання священного шнура упавіти), після чого відправився з батьком на кілька місяців у подорож по сімейним маєткам. За цей час юнак встиг ще більше закохатися у  природню красу своєї країни. 
Зрештою, такий різнобічний розвиток допоміг сформувати надзвичайний характер у юного Рабіндраната Тагора - високодуховний, патріотичний і наповнений любов'ю до всього сущого.
Наступного разу все не менш цікаве. До  нової літературної подорожі на сторінках нашого блогу.

https://qps.ru/hpIGl
https://qps.ru/SX9Py
https://qps.ru/msS41
https://qps.ru/XzZv5



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар