Сторінки

вівторок, 13 грудня 2016 р.

Світ знань нових видань

Бакуменко О.Д. Доброзвучна муза –К.:видавництво «Украина», 2016. - 560с. 

Уроки доброзичливості від Олександра Бакуменка

Це видання сповнене великої любові до її Величності Книги і до авторів, які сторінками життя пишуть літописи часу. Це видання для тих, хто й досі прагне вчитися читати, в тому розумінні слова, щоб розвиваючи власні літературні смаки та аналізуючи твори, починати ( або продовжувати) робити власні спостереження, корегуючи особисті вчинки. 
До вашої уваги 34 портрети відомих українських поетів та письменників авторства Олександра Бакуменка. Як що до стилю викладання, добре і вірно сказав про нього Микола Сингаївський: «Автор вміє говорити своєрідним, задушевно-схвильованим голосом, який легко вирізняється, у різноголоссі сучасних письменників своїм доброзичливим тембром…» 
Ми відкриємо  для себе душу Андрія Малишко, його непідробну щирість, іронічність, дотепність та внутрішнє благородство, ще раз переконавшись у ніжній  співучості його мови. Рядки біографії з живими, подробицями його товаришування з  Олександром Твардовським, літератознівчі акценти, все це доповнює портрет в інтер'єрі часу. 
 Наступний нарис - «Окопна правда Віктора Некрасова». Його називали Віка і любили за душу, розум і талант. Зв'язки та паралелі з іншими особистостями і літературними прикметами епохи, цікава розповідь про родину Некрасова, сумні подробиці  заборон, «безпосердність миттєвих, благородних людських реакцій». І, як головний штрих,  нагадування про кредо письменника:  «Чесну людину, можна переслідувати, але неможливо збезчестити».
Прикрасила сторінки видання і чудова ніжна розповідь про дивовижного  автора фантастичних та пригодницьких оповідань Веніаміна Юхимовича Росіна - нескінченного витівника, гумориста та дотепника, щирого патріота своєї Батьківщини. Сторінки фронтових років у саперному батальоні  і сорок років відданих дитячій літературі – славетний та гідний шлях.
Розкриває для нас Олесандр Данилович і формулу вічної поезії  Бориса Олійника, який «перед людьми і честю звітував за кожне слово з власного пера..». Осягає думками  творчість наздзвичайно талановитої Ліни Костенко яка вважала, що «у майбутнього слух абсолютний…» і що «вона лише інструмент, в якому плачуть сни ( її ) народу». 
Завершальним «аккордом» видання є слово самого автора, в якому чесно і відкрито він пояснює чому саме звернувся до «філософії власних літературних вподобань». А прикінцеве розміщення цього слова, до того ж характеризує його культуру,  скромність та велику вдячність всім тим, вчителям життя та улюбленим книгам, до яких доторкнулися його серце та розум.  
Отже, насолоджуйтесь цікавими, «живими» сторінками  фрагментів життя, споріднених з творчістю і  окреслених рисами того покоління до  якого належав відомий український письменник та літературознавець Олександр Данилович Бакуменко. 



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Vkontakte Facebook  Twitter



Немає коментарів:

Дописати коментар