Сторінки

четвер, 16 березня 2023 р.

На долоні історії

Джон Рокфеллер: «Заробіть собі хорошу репутацію і решту життя вона буде працювати на вас» 

(продовження)

У шістнадцять Джон почав шукати роботу в Клівленді. Після довготривалих спроб влаштувався до компанії «Hewitt & Tuttle», що займалася нерухомістю та морськими перевезеннями. Працював юнак старанно, за деякий час ставши бухгалтером. Керівники підмітили здібності Джона до комерції та наполегливість, він доволі швидко зміг зарекомендувати себе як висококласний професіонал. Зауважимо, що це була його єдина робота за наймом.

Через деякий час доля звела його з англійським підприємцем Джоном Морісом Кларком, який шукав співзасновника для власної компаній «Кларк і Рочестер». Для відкриття бізнесу потрібно було дві тисячі доларів, але на той момент Джон мав лише вісімсот, решту йому довелось позичати у батьків. «Вдало жартувати і брати гроші в борг краще раптово», – читаємо в його спогадах. Головний заробіток компанії складався з сіна, м’яса, зерна та інших товарів.

У складні час люди відкривають в собі нові можливості, так сталося і з Джоном. Знову його спогади: «Я завжди намагався перетворити кожне лихо на можливість». Почалася громадянська війна між південними штатами, й у федеральних властей виникла потреба в провіанті для військових. Заробленого на той час капіталу «Кларк і Рочестер» не вистачало на закупівлю, і Джон, уже маючи репутацію серйозної людини, вирушив до банку. Керівник був здивований, коли почув від нього про бізнес-план, який потребував кредиту. В той же день банк видав усі потрібні кошти.

«Заробіть собі хорошу репутацію і решту життя вона буде працювати на Вас». Неможливо не погодитись із нашим героєм.

Компанія «Кларк і Рочестер» змогла вчасно зробити закупівлю для військових і перетворитися з маленької на велику. Борг за короткий проміжок часу було повернуто, і компанія вже працювала на своєму капіталі, що приносив непоганий щомісячний прибуток.

Фото: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:John_D._Rockefeller#/media/File:Portrait_of_John_D_Rockefeller_by_Eastman_Johnson,_1895.jpg

Джерела:

Chernov, Ron Titan : the life of John D.Rockefeller,Sr. / Ron Chernov. – New York : Vintage Books, 1998.

https://vsegda-tvoj.livejournal.com/30711453.html

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%94%D0%B5%D0%B2%D1%96%D1%81%D0%BE%D0%BD_%D0%A0%D0%BE%D0%BA%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%BB%D0%B5%D1%80




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар