Сторінки

понеділок, 27 березня 2023 р.

На долоні історії

Джон Рокфеллер: «Я ніколи не здогадувався, ким опинюся в цьому житті, але я завжди знав, що народжений для чогось більшого» (завершення)

У середині 1850-х років почався великий попит на сировину для гасу, стрімко розвивалися компанії, які створювали гасові лампи. У цей час Джон познайомився з хіміком Самуелем Ендрюсом, який займався питаннями переробки нафти та був переконаний у перспективності гасу як засобу для освітлення.

Ідея з нафтою зацікавила Джона, у той же час неподалік знайшли родовище, і він зрозумів, що пора відкривати нову сторінку бізнесу. Початком стала нафтова компанія «Ендрюс і Кларк». Партнери заклали в Клівленді будівництво нафтопереробного заводу «Флетс». Транспортували нафту та готову продукцію залізницею.

У 1870-х роках Джон відкриває власну компанію з пошуків нафти. За деякий час спостережень помічає, що весь нафтовий тогочасний  бізнес хаотичний. Він розумів, що тільки порядок і фінансова дисципліна у фірмі можуть привести до успіху, і перше, що зробив – статут. Мотивацію було позначено не у заробітній платні, а в тому, що робітники отримували деякий відсоток від акцій компанії. Таким чином Джон створив велику сім’ю, вмотивовану разом рухатися до успіху.

Нова компанія стала приносити прибуток, а Джон – скуповувати маленькі підприємства, по’вязані з нафтою. Багатьом американцям така стратегія не подобалась, але він уваги не звертав.

Джон домовлявся із залізничними монополістами про регулювання транспортних цін, таким чином «Standard Oil», отримала ціни нижчі, ніж у конкурентів і поставила їх перед перед вибором – об'єднання або розорення.

У 1880-х Джон уже володів 95% нафтовидобутку в Америці, тим самим чимало зміцнивши компанію «Standard Oil». Ставши монополістом, він підняв ціни на нафту. Найбільша та найуспішніша на той час компанія світу Standard Oil приносила Рокфеллерові $3 млн щороку. Він володів шістнадцятьма залізничними і шістьма сталеливарними компаніями, дев'ятьма фірмами, що торгували нерухомістю, шістьма пароплавствами, дев'ятьма банками й трьома апельсиновими гаями.

Своє «золоте весілля» Джон і Лора, не хотіли робити гучним. Джон у той день, казав коханій, що вдячний Богові, за те, що зустрів її та вона була поряд.

В останні роки Лора дуже захворіла і не могла встати з ліжка, через це Джон передав свої справи, щоб бути поряд.

У 1915 році, Лора Рокфелер померла. Джон створив на честь коханої благодійний фонд, який існує і досі. Через двадцять років він помер, не доживши до власного сторіччя. Людина, яку справедливо та красномовно називали біржовою акулою з великим і теплим серцем.

Фото:https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:John_D._Rockefeller#/media/File:John_D_Rockefeller_by_George_Edmondson,_1905.jpg

Джерела:

Chernov, Ron Titan : the life of John D.Rockefeller,Sr. / Ron Chernov. – New York : Vintage Books, 1998.

https://vsegda-tvoj.livejournal.com/30711453.html

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%94%D0%B5%D0%B2%D1%96%D1%81%D0%BE%D0%BD_%D0%A0%D0%BE%D0%BA%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%BB%D0%B5%D1%80

 



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар