Сторінки

пʼятницю, 24 березня 2023 р.

Що читають бібліотекарі

 

Стародубов, А. Ф. Пам'ять історії [Текст] / А. Ф. Стародубов, В. В. Самодрига, С. С. Іванов. – 2-е вид., доп. и перероб. – Дніпропетровськ : Дніпро-VAL, 2003. – 366 с.

Мені дуже сподобалась ця книга. Вона присвячена історичному розвитку міста Дніпра. Ця книга – біографія нашого міста. Мені було цікаво простежити всі основні щаблі його соціально-економічного та культурного становлення. У книзі міститься інформація про багато цікавих об'єктів міста, які мають соціальне значення й архітектурну цінність. Дуже сподобалося висловлювання Дмитра Івановича Яворницького: «Знати і любити історію – це природна потреба кожної культурної людини, яка поважає себе і ту землю, на якій вона живе».

Особливо цікавий розділ, присвячений біографії видатних громадських діячів нашого краю. Багато для його розвитку зробив Олександр Поль. Займаючись археологічними розкопками, він знайшов на Криворожжі в Дубовій балці поклади залізняку. Лише через 15 років важких випробувань йому вдалося домогтися співчуття в Парижі, де він заснував «Акціонерне товариство залізняків Кривого Рогу», яке розпочало свою діяльність у Придніпров'ї.

Дуже цікаво мені було дізнатися і про незвичайну колекцію, зібрану Олександром Полем. Вона справді була дуже цінною, до неї входили не лише скіфські та доскіфські старожитності, предмети запорозької старовини, а й картини, гравюри, старовинна порцеляна, бронза, всього близько 5000 предметів. За цю колекцію за кордоном йому пропонували великі гроші. Проте, відчуваючи велику потребу в коштах, обтяжений великими боргами, він своєї колекції не продав, сказав: «Я люблю свій край, і те, що мені вдалося розшукати в його землі, тут навіки і залишиться». Після смерті Олександра Поля в 1890 році колекція повністю надійшла в розпорядження Катеринославського музею, склавши його основний археологічний й етнографічний фонд. Дмитро Яворницький дуже високо цінував колекцію Поля і у своєму відгуку про неї казав, що тільки вона по-справжньому познайомила його із запорозькою старовиною.

Я рекомендую цю книгу для читання широкому колу читачів, особливо студентам, викладачам, краєзнавцям.

Ніна Тарянік, провідна бібліотекарка патентно-технічного відділу

Фото: https://www.libr.dp.ua/fullkr/index.php?pbp=26


Немає коментарів:

Дописати коментар