Сторінки

понеділок, 20 березня 2023 р.

На долоні історії

Джон Рокфеллер: «Якщо ваша єдина мета – стати багатим, то ви ніколи не досягнете її» (продовження)

Джону здавалося, що він досяг усього, крім особистого щастя. Але, все трапляється саме у той час, коли необхідно. Лора Спелман, шкільна вчителька за освітою, з Джоном познайомилася ще у молодших класах, під час спільного навчання. Тобто, можна сказати, що знайомі вони були все життя. То був час боротьби за права темношкірих. Лора не тільки підтримувала їх, але ї боролася за права жінок. «Я сама можу керувати своїм конем», – читаємо в її листах.

Чому саме Лора? Можливо й тому, що вона мала багато спільного з матінкою Джона за характером і побожністю.

Усе починалося з того, що вони разом ходили до церкви та бібліотеки, ділися враженнями від книг. Через деякий час дружні стосунки перетворилися на романтичні, а потім – шлюб і медовий місяць біля Ніагарського водоспаду.

Цікаво й те, що в новоствореній родині Рокфелірів кожен мав свій метод економії фінансів. Головним для Лори було: сім’я, дім і церква. Джон проповідував дисципліну, порядок, економію й облік.

Лора народила п’ятьох немовлят, одна дівчинка померла в дитинстві. Джон не тільки був спеціалістом з фінансів, але і турботливим батьком, він міг почути найтихіше пхикання немовляти і прокинутись, незважаючи на втому та сон. У вільний час, навіть на роботі, він завжди приділяв увагу дітям і їхнім забавкам. У Джона було три доньки та син. Він вчив їх тому, як працює бізнес, як заробляти гроші, зміг створити систему фінансового заохочення, де праця вдома або гарні оцінки приносили гроші. Він усіляко демонстрував, що гроші самі по собі не з’являться, ледарство ж каралося грошовими штрафами.

Син Джона згадував, як батько купив один велосипед на чотирьох, тому що мати хотіла навчити їх ділитися між собою усім, що в них є.

Фото: https://fishki.net/4203660-polveka-vmeste-milliarder-dzhon-rokfeller-i-ego-zhena-laura-spelman.html

Джерела: Chernov, Ron Titan : the life of John D.Rockefeller,Sr. / Ron Chernov. – New York : Vintage Books, 1998.

https://vsegda-tvoj.livejournal.com/30711453.html

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%94%D0%B5%D0%B2%D1%96%D1%81%D0%BE%D0%BD_%D0%A0%D0%BE%D0%BA%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%BB%D0%B5%D1%80

 

Немає коментарів:

Дописати коментар