Сторінки

понеділок, 13 березня 2023 р.

Ракурс

Калімах. Творець бібліографії

Він отримав своє ім'я від діда, який був знаним військовим. Але вектори зацікавлень Каллімаха з Кирени лежали в іншій площині.

Поет і вчений Каллімах (імовірно 310–240 рр. до н.е.) народився у провінції і ще юнаком дістався Олександрії. Його наставником був грецький філолог і поет, перший керівник Олександрійської бібліотеки Зенодот.

Каллімах учителював, писав вірші і навіть входив до місцевого гуртка поетів. На один із високих постів, до тієї ж самої Олександрійської бібліотеки, потрапив завдяки царю Птоломею II, який запросив його до двору. Цій почесній праці він віддав 20 років. Спираючись на бібліотечні фонди, вивчаючи їх, він написав близько 1000 наукових творів із історії та граматики.

До речі, саме Каллімаха вважають творцем нового «олександрійського» напрямку в поезії, а його проза була тісно пов'язана з римами. Птахи, річки, різні народи, їхні календарі, чудеса і забобони, міфологічні сюжети – ось лише декілька акцентів його творчості, для осягання якої була потрібна неабияка ерудиція.

Унікальний каталог Олександрійської бібліотеки та одна з перших бібліографічних праць авторства  Каллімаха має назву «Таблиці тих, хто засяяв у всіх галузях знання, і праць, які вони склали». У 120-ти томах досліджено основні твори грецької літератури та біографії їхніх авторів. Він дуже відповідально та ретельно підійшов до цього дослідження: якщо автор був невідомий, Каллімах намагався дізнатися його ім'я, якщо не було заголовку – він його складав. На жаль, видання не збереглося.

Яскравому представникові ранньої елліністичної літератури Каллімаху, дійсно належить одне з перших і почесних місць у галереї особистостей, які присвятили найзмістовнішу сторінку свого життя бібліотечній справі.

 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар