Сторінки

вівторок, 14 березня 2023 р.

Ракурс

Астрід Ліндгрен. По іншій бік казки

Ми сприймаємо її як авторку улюбленого дітьми та дорослими  Карлсона, «що живе на даху» та маленької рудої дівчинки Пеппі, яка робить все, що забажає.

Її книги перекладено майже 90 мовами і видані майже у 100 країнах світу. Народжена у вік «коней і кабріолету», Астрід Ліндгрен мала щасливе дитинство. Ці спогади наповнювали все її житя, а веселу вдачу, хист до жартів і цікавих оповідей та багату уяву вона успадкувала від батька.

Про інший бік її світосприйняття дізнаємося з щоденника. За повідомленням офіційної сторінки шведського видавництва Salikon Förlag, основу його склали 17 зошитів письменниці, надані внучкою Ліндгрен. Книга охоплює події 1939–1945 років і представляє повсякденне життя у Стокгольмі та всій Швеції у воєнні часи.

Перегортаючти сторінки видання, ми зіткнемося з незвичним для письменниці емоційним наповненням, а саме з великою тривогою та сумом: «Новий рік настав разом з податком продажів, картками на масло і ще більш суворим обмеженням найбільш життєво необхідного… На східному фронті стоять один проти одного найбільші в світовій історії маси військ. Страшно подумати. Начебто настав Армагеддон!» Трагічну іллюстрацію часу доповнюють вирізки з газет, зібрані письменницею.

У 1978 році Астрід Ліндгрен отримала Премію Миру від німецької книготоргівлі. І дійсно, її щирість, гостре несприйняття насильства та віра у переможність добра, збережені у літературній спадщині і є у вищій мірі гуманістичними та непідвладними часові.

 Джерела:

Денисенко, Лариса. Про Анжеліну Ісадору Дункан, Максима Рильського, Ігора Стравінського, Астрід Ліндгрен, Джонні Хрістофера Деппа ІІ [Текст] / Лариса Денисенко. – Київ : Грані-Т, 2008. – 128 с.

Ліндгрен, Астрід. Ще про нас, дітей з Гамірного [Текст] : повість: для ст. дошк. і мол. шк. віку. Кн. 2 / А. Ліндґрен ; пер. зі швед. О. Д. Сенюк ; худож. К. Дудник. – Київ : РІДНА МОВА, 2017. – 144 с. : кольор. іл.

Ліндгрен, Астрід. Малий та Карлсон, що живе на даху [Текст] : повість. Кн. 1 / А. Ліндгрен ; пер. зі швед. О. Сенюк ; худож. А. Джанік'ян. – Київ : Рідна мова, 2019. – 125 с. : іл.

Ліндгрен, Астрід. Міо, мій Міо [Текст] : повість / А. Ліндгрен ; пер. з швед. О. Сенюк. – Київ : Школа, 2007. – 128 с.

Ліндгрен, Астрід. Карлсон прилітає знов [Текст] : повість: для мол. та серед. шк. віку. Кн. 2 / А. Ліндгрен ; пер. з норв. О. Сенюк ; худож. А. Джанік'ян. – Київ : РІДНА МОВА, 2018. – 136 с. : кольор. іл.


Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 


Немає коментарів:

Дописати коментар