Сторінки

понеділок, 6 березня 2023 р.

На долоні історії

 Джон Рокфеллер: «Ваше благополуччя залежить від ваших власних рішень»

З самого дитинства він почав розвивати здібності з маркетингу та бухгалтерії. Йшлося про продаж індичок у сім років. Це були перші кроки на шляху до нафтового магната та першого у світі доларового мільйонера. Поставленої мети він завжди досягав завдяки практиці та навчанню.

Друга дитина з шістьох, народжених у родині, стала першою в фінансовому світі.

Батько Вільям, мати Еліза, родина мешкала в місті Річфорд у штаті Нью-Йорк. Вдома голова сімейства бував доволі рідко, за нащадками Рокфеллерів доглядала мати. Вільям працював спочатку лісорубом, потім мандрівним торговцем, називаючи себе «ботанічним лікарем», який продає різні еліксири, як згадували сусіди, що жили поряд.

У ранні роки Джон згадував, як йому було важко вчитись у школі та робити домашні завдання, але якості, які син взяв від матусі, привели до успішного навчання. Саме від неї в нього дисциплінованість і наполегливість.

Працювати фізично Джон не любив, до всього ставився з почуттям гумору та винахідливістю. Батько ж був людиною доволі різкою, що допомагало у праці торговця. Зібраний за деякий час невеличкий капітал дозволив йому придбати земельну ділянку. До того ж він ще й заощадив. Схильність до ризику межувала в нього з передбачливістю, частину коштів він обачливо вкладав у різні підприємства. Але в цілому жила родина нужденно, часто бувала у боргах, перебуваючи в режимі постійної економії.

По закінченню школи Джон вступив до коледжу у Клівленді на факультет комерції та бухгалтерії. Через три місяці прийшов до висновку, що короткотривалі бухгалтерські курси та жага діяльності принесуть набагато більше ніж роки навчання.

Джон дуже часто згадував, як батько у ранні роки розповідав йому, з чого починається підприємство та якими є головні правила бізнесу: «Він часто торгувався зі мною і купував у мене різні послуги. Він навчив мене, як потрібно купувати і продавати. Мій батько просто „натаскував“ мене на збагачення!»

У сім років він почав розвивати свої здібності підприємця, у невеличкому власному бізнесі з вигодовування індичок на продаж. Всі свої результати фіксував у блокноті, щоб відстежити найприбутковіші дні та місяці. У маленького Джона розрахунки були не маленькі: у тринадцять він позичив знайому фермеру 50 доларів  під заставу в сім відсотків. «Із самого початку мене навчили працювати, заощаджувати і віддавати», – читаємо в його спогадах.

Фото: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:John_D._Rockefeller#/media/File:Portrait_of_J._D._Rockefeller.jpg

Джерела:

Chernov, Ron Titan : the life of John D.Rockefeller,Sr. / Ron Chernov. – New York : Vintage Books, 1998.

https://vsegda-tvoj.livejournal.com/30711453.html

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%94%D0%B5%D0%B2%D1%96%D1%81%D0%BE%D0%BD_%D0%A0%D0%BE%D0%BA%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%BB%D0%B5%D1%80

Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 


Немає коментарів:

Дописати коментар