Сторінки

понеділок, 30 січня 2023 р.

Пунктир

Нікола Тесла: Сучасний Зевс

Відомий сербський та американський винахідник і фізик, відкриття якого змінили світ.

За легендою, Нікола Тесла народився точнісенько опівночі в однієї грозової ночі. Сталося  це  селищі Сміляни біля Госпича в Хорватії (Австро-Угорщині). Родина була з генетикою православного духовенства: батько Рев Мілутін—священник православної церкви,  мати — Джука Тесла (Мандік) —донька православного священника.  Джука знала багато народних пісень, але писемною не була, що в той час було досить поширеним. Нікола був четвертою дитиною.

Фізикою Нікола починає цікавитися після школи,  закінчує  Технічний університет Ґраца та  Карловий університет у Празі, працює у Континентальній компанії Едісона.

В 1884 році переїжджає до США. Найбільш відомий своїми винаходами у галузі електрики, магнетизму та електротехніки. Зокрема йому належать винаходи змінного струму, поліфазової системи та електродвигуна зі змінним струмом. У 1895-му Westinghouse Electric запускає в дію найбільшу у світі Ніагарську ГЕС із потужними генераторами від  Тесли. Одиниця вимірювання магнітної індукції в системі SI названа на честь дослідника.

 

«Вам знайомий вираз «вище голови не стрибнеш»? Це омана. Людина може все».

«Великі таємниці нашого буття ще тільки належить розгадати, навіть смерть може виявитися не кінцем».

«Вищою метою розвитку людини є повне панування свідомості над матеріальним світом, використання сил природи для задоволення людських потреб».

«Дія навіть самого крихітної істоти призводить до змін у всьому Всесвіту».

«Життя є і завжди буде рівнянням, яке не піддається вирішенню, хоч і містить кілька відомих факторів».

«Мені не потрібні моделі, малюнки, експерименти. Коли у мене народжуються ідеї, я в уяві починаю будувати прилад, міняю конструкцію, вдосконалюю її, і включаю. І мені абсолютно байдуже проводяться випробування приладу у мене в думках або в майстерні — результати будуть однаковими».

«Мій мозок тільки приймальний пристрій. У космічному просторі існує якесь ядро звідки ми черпаємо знання, сили, натхнення. Я не проник в таємниці ядра, але знаю, що воно існує».

«Наш світ занурений у величезний океан енергії, ми летимо в нескінченному просторі з незбагненною швидкістю. Все навколо обертається, рухається — все енергія. Перед нами грандіозне завдання — знайти спосіб видобутку цієї енергії. Тоді, витягуючи її з цього невичерпного джерела, людство буде просуватися вперед гігантськими кроками».

«Сучасні вчені мислять глибоко замість того, щоб мислити ясно. Щоб мислити ясно, потрібно володіти здоровим глуздом, а мислити глибоко можна і будучи абсолютно божевільним».

«Це проблема багатьох винахідників: їм не вистачає терпіння. Їм не вистачає сили волі працювати в думці що-небудь повільно, чітко і ясно, так, щоб вони точно відчули, як це буде працювати. Вони хочуть відразу випробувати першу прийшла на розум ідею, і в результаті вони витрачають купу грошей і багато хорошого матеріалу, тільки щоб дослідним шляхом встановити, що вони працюють в неправильному напрямку. Ми всі робимо помилки, і краще здійснювати їх до того, як почнеш щось робити».

Фото: https://www.humandesigncounselor.com/frammenti-di-se/essere-sognatore-dabbondanza-di-energia/

Джерела:

Нікола Тесла [Текст] / О. Опанасенко ; авт. передм. І. Пінтосевич. - К. : Агенція ІРІО, 2017. - 95, [17] с.

https://ukr.media/science/338423/

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D1%96%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0_%D0%A2%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0

https://uain.press/blogs/nikola-tesla-lyudina-yaka-zminila-svit-222232


Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут


Немає коментарів:

Дописати коментар