Сторінки

пʼятницю, 1 жовтня 2021 р.

На долоні історії

Жорж Сіменон. «Невдалий» дебют і друге свідоцтво про народження (продовження)


Одружився Сіменон із землячкою, художницею Регіною Раншон, яку називав Тіжі У шлюбі народився син Марк. У Парижі  Регіна швидше за чоловіка стала відомою, хоча той уже публікував свої твори. 

Життя родина вела богемне, улюблене художниками та письменниками кафе на Монпарнас відвідувала постійно. Коли ж щастило отримати добрий гонорар або продати подорожче картини, їхали подорожувати. Після подорожі по каналах Франції на яхті «Жинетт», Сіменон вирішив побудувати свій вітрильник.

На цьому вітрильнику під назвою «Ostrogoth» він плив по річках Бельгії та Голландії, виходив у Північне море до Бремена і Вільгельмсхафена. Працювати на вітрильнику йому подобалось, він писав романи в теплій каюті, відпочивав на палубі та насолоджувався життям. 

На зворотному шляху подружжя знову опинилося на півночі Голландії, в містечку Делфзейл, де й вирішило перезимувати.

Саме у порті Делфзейл в 1929 році всього за шість днів було написано перший роман Сіменона про комісара Меґре – «Пітер Латиш».

Видавець Фейар, який, на думку багатьох, мав безпомилкове чуття щодо авторів та успіху їхніх творів був не в захваті. Написане Сіменоном здалося йому не схожим на справжній детектив: інтриги немає, комісар немолодий і непривабливий, жертви й убивці ніяких емоцій не викликають та й закінчується все сумно, ні кохання, ні весіль. «Цікаво, як ви сподіваєтеся захопити всім цим публіку? – резюмував видавець. Цей епізод письменник згадував у своїй автобіографічній книзі «Я диктую».

Сіменон не зупинився і продовжив. Успіх на ринку та визнання критики, незважаючи на пророцтва Фейара, прийшли слідом за публікацією роману два роки потому. Наступні п'ять романів про Меґре були написані за місяць. Усього вийшло вісімдесят творів із знаменитим комісаром Кримінальної поліції. Його образ настільки полюбився читачам, що ще за життя Сіменона в місті, де він вигадав свого героя, було споруджено бронзовий пам'ятник комісару Меґре. На церемонії відкриття бургомістр вручив Сіменону особливе свідоцтво. «Жюль Меґре, місце народження Делфзейл, дата народження 1929 рік, батько – Жорж Сіменон, мати – невідома...», – йшлося у документі.


Далі буде

Мастера детектива [Текст] : сб.: пер. с англ. и фр. / сост. Н. Бунин. – Самара : Фирма Шарк, 1992. – 316 с. : ил. 

Соната дьявола [Текст] : малая французская проза XVIII–XX веков / пер. А. Андрес. – Л. : Лениздат, 1991. – 414 с. 

Бреннер, Жак. Моя история современной французской литературы [Текст] / Ж. Бреннер. – М. : Высшая школа, 1994. – 352 с. 

Шрайбер, Элеонора Лазаревна. Жорж Сименон [Текст] : жизнь и творчество / Э. Л. Шрайбер. – 2-е изд., доп. – Л. : Издательство ленинградского университета, 1983. – 835 с. 

Сименон, Жорж. Избранные произведения [Текст] / Ж. Сименон. – М. : СП КВАДРАТ, 1992. – 437 с.




 Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  


 

Немає коментарів:

Дописати коментар