Сторінки

пʼятницю, 22 жовтня 2021 р.

Досліджуємо край

Перед якою іконою молилися запорозькі козаки?

Відомо, що на Запорозькій Січі церква мала автономію: рішення власного Коша ставила вище рішень київського митрополита. Також відомо, що в особливому шануванні у запорожців-січовиків була ікона Покрови Пресвятої Богородиці. На честь Покрови Богородиці козаки називали церкви і щорічно влаштовували свято на Січі. Однак далеко не всім відомо, що на Січі були свої Богородичні ікони. До наших днів їх, правда, збереглося небагато – не більше десяти, як запевняють знаючі люди, називаються вони «Козацька Покрова».

Одна з копій цієї ікони була створена в 1905 році за особистим проханням історика Дмитра Яворницького, про що він й залишив відповідну позначку на зворотному боці цієї неймовірно важливої ікони, яка точно відображає дух козацької епохи. Знаходиться вона в експозиції Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького, де ми з колегою й відшукали її. Являє ікона собою, як кажуть у таких випадках, двоярусне зображення. На верхньому небесному ярусі перебуває Богородиця, з боків від якої знаходяться святитель Микола і архістратиг Михаїл. Під ними, на нижньому ярусі, що символізує тлінну землю нашу, зображені дві групи козаків. У правій групі виділяється урочисто одягнений кошовий отаман Петро Калнишевський, у лівій – військовий писар Іван Глоба. При цьому з вуст кошового виходять  звернені до Богородиці слова [прописані прямо на іконі]: «Покрой нас честным твоим покровом и избави нас от всякого зла». Над Богородицею, як нам пояснили, є відповідь: «Покрою и избавлю». Таким чином, іконописець передав безпосереднє спілкування запорожців з Божою Матір'ю.

Я не випадково настільки детально описав ікону Дмитра Яворницького: адже на ній є єдине,  що дійшло до наших днів, зображення останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського. Не виключено навіть, що зроблена вона була за його життя: в 1774 році, за дорученням отамана, на Січі працював художник-іконописець, який створював копії всіх важливих козацьких ікон. Чи міг він написати і «Козацьку Покрову», з усіма, хто звертається до неї з проханням про заступництво? Цілком. До речі, на грудях у Калнишевського можна розгледіти велику золоту медаль. Можна припустити, саме вона підтверджувала отаманський чин її володаря.

                                                                                Володимир Шак  (м.Запоріжжя)

Фото Сергія Томка

Переклад з російської Тетяни Глоби

Джерело: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1978523105656284&id=100004958404206


Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар