Сторінки

понеділок, 8 червня 2020 р.

На долоні історії

Барон фон Мюнхгаузен. Відомий усім та нікому
(продовження)

З 1952 року та  до самої смерті барон Мюнхгаузен прожив в своєму родовому маєтку з красунею дружиною. Однак, його долала нудьга. У містечку із населенням трохи більше тисячі чоловік відважному ротмістру нікуди було докласти свої сили й енергію. Тому він будує мисливський павільйон в парковому стилі, де проводить час із друзями. Там Карл розповідав дивовижні небилиці про життя на чужині, через що, вже після смерті барона, грот прозвали «павільйоном брехні».
Але зараз - трохи правдивих історій.
Все почалося в Німеччині. Майже відразу після прибуття, наш герой вступив в конфлікт із рідним містечком. В архіві Боденвердер зберігається чимало документів, що підтверджують це.
Перший випадок пов'язаний із будівництвом містка, по якому Мюнхгаузен міг би перебиратися через річку від свого будинку до своєї ж ділянки землі на іншому березі, щоб не робити великий гак через центральний міст. Але бургомістр заборонив, аргументуючи тим, що доведеться охороняти ще один вхід до  міста. Однак барон й уявити не міг, що хтось завадить відставному офіцеру перекинути кілька колод через вузьку канаву. Не тут то було! Тільки встигли покласти балки, як городяни зібралися на площі й під дзвін вирушили до садиби нашого героя та в одну мить скинули балки у воду. Оскільки народу зібралося багато, а справи на всіх не вистачило, то заодно розламали й новий паркан навколо двору.
Наступним був арешт свиней за несплату якихось податків. Через деякий час - його ще й штрафують.
Багато чого довелося пережити барону перш, ніж завестися друзями в рідних краях, яким він і розповідав неймовірні історії за власної участі.

(Далі буде)

https://www.nkj.ru/archive/articles/30845/
  Бюргер, Готфрид Август. Приключения барона Мюнхгаузена [Текст] / Г. А. Бюргер ; пер. с нем. В. С. Вальдман ; худож. О. М. Рябченко. - Каневская : Бакай, 1994. - 127 с.
  Соловей, Т. Г. "Самый праведивый человек на земле" в новом тысячелетии:["Приключения барона Мюнхгаузена"Р.-Э.Распе] [Текст] / Т.Г. Соловей // Литература в школе. - 2003. - Ст. 2. - С. 44-48.
Амбарцумян, Г. Подлинная история барона Мюнхгаузена [Текст] / Г. Амбарцумян // Знание-сила. - 2004. - Ст. 5. - С. 115-123





Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар