Сторінки

пʼятницю, 12 червня 2020 р.

На долоні історії

Барон фон Мюнхгаузен. Відомий усім та нікому
(продовження)


От ми й дійшли до найцікавішого – яким чином барон із звичайного аристократа перетворився в літературний персонаж.
Все почалося з розповідей самого Мюнхгаузена про себе в мисливському павільйоні. Послухати його збиралися не тільки друзі, але й сторонні люди. Для цього він спеціально навіть виїжджав у сусідні міста - Гамельн, Ганновер, Геттінген.
Один із сучасників так описав власні враження від барона: «Зазвичай він починав розповідати після вечері, закуривши свою величезну пінкову трубку з коротким мундштуком і поставивши перед собою паруючий стакан пуншу ... Він жестикулював все виразніше, крутив руками на голові свій маленький франтівською паричок, обличчя дедалі більш пожвавлювалося і червоніло, і він, звичайно, дуже правдива людина, в ці хвилини чудово грав свої фантазії».
Серед слухачів нашого героя був і бібліотекар ландграфа з Касселя Рудольф Еріх Распе. Саме він, в подальшому, видасть кілька почутих неймовірних історій та зробить Карла відомим  на весь світ.
Так і виникли "Розповіді барона Мюнхгаузена про його дивовижні подорожі та походи". У канонічний набір увійшли мисливські й солдатські байки про коня, що повис на церковному шпилі, оленя, підстреленого вишневою кісточкою, вовка, що потрапив в упряжку замість з'їденого ним коня, скажену шубу, політ на гарматному ядрі та багато інших.
Після видання першої збірки, Распе їде до Шотландії, але літературний Мюнхгаузен продовжує жити! 

(Далі буде)

https://www.nkj.ru/archive/articles/30845/
  Бюргер, Готфрид Август. Приключения барона Мюнхгаузена [Текст] / Г. А. Бюргер ; пер. с нем. В. С. Вальдман ; худож. О. М. Рябченко. - Каневская : Бакай, 1994. - 127 с.
  Соловей, Т. Г. "Самый праведивый человек на земле" в новом тысячелетии:["Приключения барона Мюнхгаузена"Р.-Э.Распе] [Текст] / Т.Г. Соловей // Литература в школе. - 2003. - Ст. 2. - С. 44-48.
Амбарцумян, Г. Подлинная история барона Мюнхгаузена [Текст] / Г. Амбарцумян // Знание-сила. - 2004. - Ст. 5. - С. 115-123





Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар