Сторінки

четвер, 4 червня 2020 р.

На долоні історії

Барон фон Мюнхгаузен. Відомий усім та нікому
(продовження)

"По дорозі ми не зустріли ніякої дивини, крім кількох летючих жінок, що пурхали в повітрі, як метелики».
Рудольф Еріх Распе 
«Пригоди барона Мюнхгаузена»


Нашому герою – двадцять три. Він все ще в Ризі, веде неспокійне життя ротного командира. Та її не можна було б  назвати повним без кохання. Це розумів і барон. Мюнхгаузен одружився на прибалтійської німкені Якобінії фон Дунтен, дочки ризького судді. До речі, рід юної дівчини походить з тих же місць, де народився Карл, з нинішньої Нижньої Саксонії. 
Тепер - «сімейне гніздечко»! Адже війна закінчилася, а подальша кар'єра не складалася. Лише у 1750-му він отримав чин ротмістра, останнім з представлених до підвищення. Відразу ж після цього взяв річну відпустку і відправився додому, до Німеччини, «для виправлення крайніх і необхідних потреб», як було написано в проханні.
Мюнхгаузен двічі продовжував відпустку, розуміючи, що нового звання йому не дочекатися. Зрештою, в 1754 році, його відрахували зі складу полку за неявку. 
Але наш герой не залишав надії домогтися вигідної відставки, яка давала, крім престижного чину, право на пенсію. Свідченням цього є клопотання до Військової Колегії його двоюрідного брата - канцлера Ганноверського князівства барона Герлаха Адольфа Мюнхгаузена. Однак і це прохання результатів не мало, й до кінця життя Карл підписувався як ротмістр. 
Цей період – не з легких. Та прибалтійська німкеня була завжди поряд, не зважаючи ні на які перешкоди. Прожили душа в душу більше сорока років. А якими були ці роки – в наступній частині.

(Далі буде)

https://www.nkj.ru/archive/articles/30845/
  Бюргер, Готфрид Август. Приключения барона Мюнхгаузена [Текст] / Г. А. Бюргер ; пер. с нем. В. С. Вальдман ; худож. О. М. Рябченко. - Каневская : Бакай, 1994. - 127 с.
  Соловей, Т. Г. "Самый праведивый человек на земле" в новом тысячелетии:["Приключения барона Мюнхгаузена"Р.-Э.Распе] [Текст] / Т.Г. Соловей // Литература в школе. - 2003. - Ст. 2. - С. 44-48.
Амбарцумян, Г. Подлинная история барона Мюнхгаузена [Текст] / Г. Амбарцумян // Знание-сила. - 2004. - Ст. 5. - С. 115-123





Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут




Немає коментарів:

Дописати коментар