Сторінки

середу, 17 червня 2020 р.

На долоні історії

Барон фон Мюнхгаузен. Відомий усім та нікому
(закінчення)

Окрім Рудольфа Еріха Распе, про нашого героя писав граф Рокс Фрідріх Лінар. Три сюжети фігурують в його книзі «Der Sonderling», що видана в 1761-му. Саме тоді ім'я барона вперше увійшло в літературну середу.
У 1781 році збірник забавних історій було опубліковано в берлінському альманасі «Путівник для веселих людей» із зазначенням, що належать вони відомому своєю дотепністю пану М-г-з-ну (Мюнхгаузену), що живе в Г-рі (Ганновері). У 1783-му в тому ж альманасі вийшли ще два оповідання.
Через два роки Распе публікує власну версію почутих розповідей, а ще через рік - німецький письменник Готфрід Август Бюргер випускає в Геттінгені, недалеко від рідного містечка Карла, перше видання "Пригод" на німецькій мові.
Реальний барон Мюнхгаузен став свідком всього цього і погрожував подати в суд за образу честі й гідності. До суду, правда, справа не дійшла.
Так він отримав титул «короля брехунів».

Літературний персонаж завоював славу у всій Європі, в той час, як життя реального Мюнхгаузена виявилася нелегким. 
У 1790 році померла дружина Якобінія. Через деякий час наш герой одружився знов - на зовсім молодій Бернардіні фон Брун, яка виявилася легковажною та марнотратною. Скінчилося все тим, що барон став банкротом і помер в 1797-му від апоплексичного удару.
Перед смертю відпустив останній у своєму житті жарт: на питання служниці, як він втратив два пальці на нозі (відморожених в далеких краях), Мюнхгаузен відповів: «Їх відкусив на полюванні білий ведмідь».
Але, після смерті, слава нашого героя тільки множилася. Багато творців, через роки й століття, поверталися думками й творчістю до пригод барона. Так його життя обросло новими вигаданими пригодами, що побачили світ не тільки через публікації, але і через екранізації, мультиплікації, театральні постановки, скульптури і карбування.

https://www.nkj.ru/archive/articles/30845/
 Бюргер, Готфрид Август. Приключения барона Мюнхгаузена [Текст] / Г. А. Бюргер ; пер. с нем. В. С. Вальдман ; худож. О. М. Рябченко. - Каневская : Бакай, 1994. - 127 с.
Соловей, Т. Г. "Самый праведивый человек на земле" в новом тысячелетии:["Приключения барона Мюнхгаузена"Р.-Э.Распе] [Текст] / Т.Г. Соловей // Литература в школе. - 2003. - Ст. 2. - С. 44-48.
Амбарцумян, Г. Подлинная история барона Мюнхгаузена [Текст] / Г. Амбарцумян // Знание-сила. - 2004. - Ст. 5. - С. 115-123



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар