Сторінки

понеділок, 1 червня 2020 р.

На долоні історії

Барон фон Мюнхгаузен. 
                   Відомий усім та нікому

У світовій літературі існує чимало героїв, імена яких стали для нас уособленням різних людських якостей. На відміну від більшості літературних персонажів, барон фон Мюнхгаузен, символ нестримного фантазерства, існував насправді. Та якби ви знали, як багато Мюнхгаузенів в історії людства! Навіть в один з нами час живуть близько півсотні  представників цього знатного роду.
Але сьогодні - про того, кого знає весь світ. Зробили його таким, ще за життя, два літератори - Рудольф Ерік Распе та  Готфрід Август Бюргер


Народився Карл-Фрідріх-Гієронім барон фон Мюнхгаузен 11 травня 1720 року в маленькому містечку Боденвердер, що на острівці посеред річки Везер. Став п'ятим з восьми дітей в сім'ї полковника Отто фон Мюнхгаузена.
Сім'я рано втратила батька,  все лягло на плечі матері. Щоб полегшити її долю, нашого героя відправили виховуватися при дворі принца Брауншвейг-Бевернского в замку Беверн. У 1735 році принц став правлячим герцогом, а Карл, у свої п'ятнадцять  - пажем.
Тепер йому відкривалася традиційна для небагатого дворянина кар'єра - служба в армії. Але доля непреклонна, вирішила інакше.
1737-й. Юнак далеко від дому. Не забарився за герцогом, який живе в іншій країні на правах нареченого, а в майбутньому - й чоловіка принцеси Анни Леопольдівни. У Петербург Карл прибув на початку наступного року. Досить імовірно, однак документальних підтверджень немає, що Мюнхгаузен відразу ж взяв участь в поході на турків у свиті Антона Ульріха. Повинен був брати участь. 
Після цих подій пройшов рік – молодик став корнетом, ще два - і поручик.
Так, у свої двадцять  юнаку було чим похвалитися. Він створив непогану кар’єру, був призначений командиром першої роти полку, що знаходився безпосередньо при головнокомандуючому в Ризі для несення почесної варти.
Але, через кілька місяців - Єлизаветинський переворот. Скинули брауншвайдзьку родину з престолу і кар'єра нашого героя, що мала стати блискучою, перервалася. Наступне підвищення він отримає лише через дев`ять  років. 
Але про це - пізніше.

(Далі буде)


https://www.nkj.ru/archive/articles/30845/
  Бюргер, Готфрид Август. Приключения барона Мюнхгаузена [Текст] / Г. А. Бюргер ; пер. с нем. В. С. Вальдман ; худож. О. М. Рябченко. - Каневская : Бакай, 1994. - 127 с.
  Соловей, Т. Г. "Самый праведивый человек на земле" в новом тысячелетии:["Приключения барона Мюнхгаузена"Р.-Э.Распе] [Текст] / Т.Г. Соловей // Литература в школе. - 2003. - Ст. 2. - С. 44-48.
Амбарцумян, Г. Подлинная история барона Мюнхгаузена [Текст] / Г. Амбарцумян // Знание-сила. - 2004. - Ст. 5. - С. 115-123



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар