Сторінки

четвер, 7 листопада 2019 р.

Що читають бібліотекарі

Белфор, Чарльз. Парижский архитектор [Текст] : роман / Ч. Белфор ; пер. з англ. М. Гребенюк. - Харків : Фабула, 2017. - 448 с.

З перших сторінок роману «Паризький архітектор» опиняєшся в Парижі, який живе за нацистськими законами та за берлінським часом. По вулицях проносяться велотаксі та чується квапливе клацання дерев'яних підошов, у затишних кафе подають другосортне вино та злиденні блюда з каштанів. В окупованій столиці місцеве населення намагається вижити в умовах суцільного дефіциту та терору. Але найгірше доводиться євреям, облави на яких відбуваються і вдень, і вночі. 
Архітектор-авангардист Люсьєн Бернарне не був героєм і, певно, не був благодійником. Він намагався будь-що реалізувати свої творчі амбіції, мріяв будувати масштабні й раціональні будівлі та залишити вагомий внесок в архітектурний розвиток Франції. Тож коли багатий підприємець раптом пропонує йому велику суму за створення таємних схованок для жертв репресій, опиняється перед непростим вибором: або ризикнути життям, або відмовитися від справи, в успіх якої він не вірить.
Цей на перший погляд політичний трилер розповідає про важливість людських стосунків, про тяжкий моральний вибір, про страх та відповідальність за рідних та близьких людей. Цей неймовірно емоційний роман ставить безліч запитань: чи є національність у таких понять як «совість», «співчуття» та «людяність», чи можливо в страшний та жорстокий час зустріти кохання та створити родину, чи варто ризикувати своїм життям заради посмішки щасливої дитини.
Люсьєн Бернарне знаходить блискучі, елегантні й оригінальні рішення, споруджуючи одну схованку за іншою, один військовий завод для німців за іншим. Хто він: колабораціоніст або навпаки – герой, який рятує євреїв, а може він «справжня людина», яка не боїться вчиняти правильно? Читайте та вирішуйте самі.

Оксана Шевченко, заступник директора з внутрішньобібліотечної роботи



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут


Немає коментарів:

Дописати коментар