Сторінки

пʼятницю, 11 жовтня 2019 р.

На долоні історії

«Вбивство на вулиці Морг» - історія першого детективу

(Продовження)

Вперше «Вбивство на вулиці Морг» Едгара Аллана По було опубліковано в філадельфійському Graham's Magazine 20 квітня 1841 року. У той час автор працював там редактором. Разом з творами «Таємниця Марі Роже» (1842) і «Викрадений лист» (1844), новела становить трилогію, присвячену французькому аристократу Огюсту Дюпену. Цю розповідь у той час включали в групу «логічних оповідань» або «оповідань про умовиводи» (так званий «Раціоцінацій») Едгара По, бо термін «детектив» з’явиться тільки через пару десятків років.
Спочатку видання хотіли назвати «Вбивство на вулиці Тріанон», але письменник змінив назву вулиці з метою більшого емоційного впливу на читачів. На думку літературознавця Юрія Ковальова, Едгар По, ймовірно, переніс дію «Вбивства на вулиці Морг» в Париж, а героєм зробив француза, бо усвідомлював незвичність новел для американського читача.
Яка доля рукопису? Не повірите, але спочатку він опинився у смітнику. Та новий працівник офісу видавництва Джоржд Джонстон знайшов його і взяв з собою при переїзді в Ланкастер, де працював в місцевій друкарні. І так первісний варіант розповіді зберігався в цій родині довгі роки. В період Громадянської війни хлопець служив у піхотному полку і тому рукопис потрапив до рук його батька, який зберігав твір між сторінок нотного видання. Автограф «пережив» кілька пожеж, після війни був загублений, але згодом знайдений і повернутий Джонстону. В кінці кінців, куплений колекціонером Джорджем Вільямом Чайлдсом за 200 доларів. У 1875 році той пожертвував 650 доларів на завершення пам'ятника на могилі Едгара Алана По в Балтіморі. А у 1891 році Чайлдс заповідав автограф По державі, передавши до Університету Дрекселя разом з листом, в якому виклав його історію. В архіві цього університету твір зберігається і донині.

http://www.bibloman.ru/books/ubiystvo-na-ulice-morg/history.html

По, Едгар Аллан. Вбивства на вулиці Морг та інші історії [Текст] = The Murders in the Rue Morgue and other stories / Е. А. По ; пер. з англ. А. Пехник. - К. : Знання, 2017. - 206 с. - (American Library)

Иванов, Геннадий Викторович. Сто великих писателей [Текст] / Г. В. Иванов, Л. С. Калюжная. - М. : Вече, 2012. - 432 с. : портр. - (100 великих) (Сто великих)




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар