Сторінки

середу, 23 жовтня 2019 р.

Діалоги із мистецтвом

Тетяна Медведнікова. Життя присвячене музиці

Тетяна Олександрівна Медведнікова давній користувач і добрий друг нашої бібліотеки. З перших хвилин спілкування розумієш, що говориш з непересічною особистістю. Тихий приємний голос, зацікавлений глибокий погляд розумних очей, природна інтелігентність, доброзичливість, скромність, почуття особистої гідності – усе притаманне їй.
Народилася Тетяна Олександрівна у Дніпропетровську і все життя присвятила музиці. Талановита піаністка, кандидат мистецтвознавства, доцент, завідуюча кафедрою, професор кафедри «Фортепіано» Дніпропетровської Академії музики ім. М. Глінки, лауреат міжнародного конкурсу, член регіональної спілки письменників Придніпров’я, Національної української музичної спілки. І це ще не весь перелік досягнень Тетяни Олександрівни.
Детальніше хотілось б зупинитись на її науково-дослідній роботі та популяризаторській діяльності. У 2003 році вона розпочала титанічну працю по вивченню історії музичної культури Катеринослава - Дніпропетровська, зокрема дніпропетровської школи піаністів. Результатом  стала серія книг «Видатні музиканти Дніпропетровщини», яка присвячена, насамперед, засновникам піаністичної школи у нашому місті. Перші дві роботи: «Михайло Оберман» та «Світлана Грибановська» були опубліковані у 2006 році. Потім з’явились інші, а до проекту приєднались колеги з Академії. Зараз до серії входять 12 книг.  Всі вони були презентовані громаді у залі відділу мистецтв Дніпропетровської наукової бібліотеки і знайшли своїх читачів та шанувальників. Докладнішу  інформацію про ці видання можна знайти на сторінці «Віртуальні виставки» сайту ДОУНБ  https://www.libr.dp.ua/?do=virtshow&id=9&idp=1
Ще одне унікальне видання, яке побачило світ (2017-й  рік) завдяки зусиллям Тетяни Олександрівни це: «Путь в 120 лет. Пианисты. Историко-биографический справочник. От музыкальных классов Екатеринославского отделения Императорского Русского Музыкального общества до Днепропетровской академии музыки им. М. Глинки». Це своєрідна енциклопедія, яка налічує понад 400 сторінок. Не кожний учбовий заклад може похвалитися таким виданням. Тут розміщено інформацію про творчу діяльність викладачів і концертмейстерів учбового закладу на усіх етапах його існування, розкриті головні напрямки їх роботи: педагогіка, виконавська майстерність, науково-методична і просвітницька діяльність. Складання довідника потребувало великої науково-дослідної праці: робота в архівах і бібліотеках, уточнення дат, фактів, повернення забутих імен. Пошук інформації і фотографій, бесіди з педагогами-ветеранами, анкетування працюючих колег та багато іншої копіткої роботи. 
Тетяна Олександрівна вдячна усім, хто допомагав  і присвятила їм цілу сторінку книги. 
 Ці видання є в нашій книгозбірні, їх подарувала нам автор. 
Читаємо, дізнаємося більше про культуру  краю, пишаємося нашими земляками!

Світлана Пономаренко, 
завідувачка  відділу документів з питань  мистецтв




 Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут


Немає коментарів:

Дописати коментар