Сторінки

пʼятницю, 4 жовтня 2019 р.

На долоні історії

«Вбивство на вулиці Морг» - розповідь американського письменника-романтика Едгара Аллана По, яку прийнято вважати першим детективним твором в історії літератури. Хоча, можна і посперечатися. Адже до появи цього оповідання були й інші не менш відомі, написані в подібному дусі - новела «Мадемуазель де Скюдері» Ернеста Гофмана і роман Вольтера «Задиг, або Доля». Деякі стародавні і релігійні тексти мають схожі риси, наприклад давньоєгипетська казка «Правда і Кривда», давньогрецька трагедія Софокла «Цар Едіп», легенда Геродота «Рампсініт і злодій». Ці твори не можна в повній мірі назвати детективними, але дедуктивні здібності головних героїв - у наявності. Та повернемося до розповіді, що нас цікавить. Звичайно, саме Едгар По став засновником жанру детектив. Але що спонукало автора захопитись цим незвичайним для тих часів напрямком? Адже на початку ХІХ століття в моді - зображення сильних (найчастіше бунтарських) пристрастей і характерів.
Багато дослідників оповідань По вважають, що цією подією стало знайомство з «Неопублікованими сторінками життя Відока, французького міністра поліції», яке у вересні - грудні 1838 року в формі оповідань побачило світ.
На думку ряду критиків, образ Дюпена (головного героя «Вбивства…») схожий з образом Відока, а ім'я узято в іншого персонажа з тієї ж серії оповідань про співробітника французької поліції. Сама картина злочину, до речі,  схожа з однією із описаних: шиї жертв настільки порізані, що голови майже відокремлені від тіл.
Швидше за все, обізнаність письменника про діяльність Відока, популярність французького сищика та інтерес американських читачів до газетної кримінальної хроніки і навели Едгара на думку написати твір, предметом якого стало кримінальне розслідування. Вплинула і атмосфера Філадельфії, де на той момент проживав По. В ті часи міська злочинність була на високому рівні. 
Так почалося протиставлення мізків та м’язів. 
Що стосується сюжетного повороту розповіді, автор, ймовірно, був натхненний реакцією публіки на орангутанга, показаного в Масонської Залі в Філадельфії влітку 1839 року.
Далі буде

http://www.bibloman.ru/books/ubiystvo-na-ulice-morg/history.html

По, Едгар Аллан. Вбивства на вулиці Морг та інші історії [Текст] = The Murders in the Rue Morgue and other stories / Е. А. По ; пер. з англ. А. Пехник. - К. : Знання, 2017. - 206 с. - (American Library)

Иванов, Геннадий Викторович. Сто великих писателей [Текст] / Г. В. Иванов, Л. С. Калюжная. - М. : Вече, 2012. - 432 с. : портр. - (100 великих) (Сто великих)



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар