Сторінки

четвер, 10 жовтня 2019 р.

Що читають бібліотекарі

Брант Себастіан. Корабель дурнів [Текст]: поема / С. Брант. – К.: Грани-Т, 2012. –140 с.: іл.

Класика безсмертна, тому що завжди актуальна. Німецький вчений, юрист, доктор двох ступенів, талановитий представник літератури раннього німецького гуманізму Себастіан Брант (1458-1521) надрукував у 1494 році в Базелі (Швейцарське місто тоді у складі Германської імперії) сатиричну поему з дивною назвою «Корабель дурнів». Цій книзі судилося стати незабаром найбільш читабельною не тільки в рідній країні, а й далеко за її межами.
За життя автора, «Корабель дурнів» мав шість видань. А в XVI столітті перевидавався 26 разів.
Такий успіх на світанку книгодрукування випадав на долю мало якого твору. Поет зобразив Німеччину у складний історичний період: розпочинали тріумфальний похід гроші, за які можна було купити все. Але гроші несли з собою руїну – морально розкладали людей.
Брант, як ніхто інший, бачив вади своїх співгромадян. Автор у поемі будує корабель, на який садовить дурнів і везе їх у країну Дурляндію. В поемі він засуджує дурнів, глумиться із них у надії, що вони стануть кращими. Поет сміється з себелюбців, лжевчених, нещадно разить ворожбитів, магів, астрологів. Засуджує батьків, які не привчають дітей змалку до праці й вирощують із них дармоїдів та гультяїв. Багато інших пороків затавровано гострим пером сатирика. Деякі з них дуже живучі. Трапляються вони й за нашого часу, може саме тому твір Бранта з інтересом читається й нині. 
«Корабель дурнів» уперше було перекладено сучасною німецькою мовою в 1877 р. 
Книга у рідній землі перевидавалась у ХІХ і ХХ ст.
Українське видання переклав з німецької та надав коментарі письменник Феофан Скляр. Більш ніж півтисячі років гостро і актуально звучить поема й нині. Людина з її вадами, гризотами, химерами й демонами, виявляється, змінилася дуже мало. Розпізнати демонів у довколишньому світі, а може й у собі, а отже відправити їх у вічне плавання на кораблі дурнів допоможуть неперевершені ілюстрації українського художника Юрія Чаришнікова.

Валентина Філіппович, провідний бібліотекар відділу мистецтва.




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар