Сторінки

середу, 30 жовтня 2019 р.

Діалоги із мистецтвом

Ігор Труш : мистецтво –  покликання на все життя


Серед читачів відділу документів з питань  мистецтв ДОУНБ – провідний науковий співробітник Дніпропетровського художнього музею Ігор Борисович Труш.
Висококваліфікований фахівець, людина енциклопедичних знань, дякуючи йому до фонду відділу надійшло безліч каталогів виставок ДХМ, автором яких є Ігор Борисович, та інших музеїв України. Для нього завжди бібліотека була та залишається невичерпним джерелом знань.
Він народився у 1960 році, закінчив Дніпропетровський державний університет, філологічний факультет у 1986 році, Національну академію керівних кадрів культури і мистецтв (2008, факультет мистецтвознавчої експертизи). До художнього музею прийшов у 1993 році.
 Прагнення не просто фіксувати зображене художником на полотні, а й щоразу знаходити поетичне втілення означеної теми, стає відправною точкою для створення кожної виставки, автором якої є І. Труш. Вступні статті до образотворчих видань, присвячених художникам, розкривають їх талант та риси характеру.
Діяльність музею неможливо уявити без повноцінної науково-дослідної роботи. Консультації з теорії та історії образотворчого мистецтва, експертизи мистецьких творів доступні кожному відвідувачу. А головне – триває невпинний копіткий процес вивчення музейного зібрання.
Ігор Борисович є автором багатьох статей та наукових публікацій: 
Досвід філософського осмислення деяких картин Михайла Сапожникова (з музейної збірки ДХМ)” / М.К. Реріх та його сучасники. Колекції та колекціонери. Матеріали науково-практичних конференцій 2007 – 2008 рр. – Одеса, «Астропринт», 2009, с. 486 – 504.
Енциклопедія сучасної України. – К., Інститут енциклопедичних досліджень НАНУ, 2006. Статті:
 Т. 5, С. 374 – Гáлічин Микола Єгорович, 
 Т. 16, С. 76, кол. 3 – Кулічихін  Володимир Володимирович. – біб. ДХМ
Николай Егорович Галичин. Каталог персональной выставки произведений. Живопись, графика, сценография. – Никополь, 2011.
 «Родинні/Музейні цінності». Каталог творів М.М. Ґе та його епістолярій в зібранні ДХМ. До 110-річчя з дня народження художника (тираж: 1 екземпляр).
Capriccios на тему двух картин Айвазовского из собрания Днепропетровского художественного музея. – 2012 (рукопис, до друку Феодосія)
К  195-летию со дня рождения Зарянко С.К. – 2013 (выставка одной картины) 
Графіка як вид мистецтва/ Художня географія. Ріка. Книга 01. – Дн., Artsvit галерея, 2013, с. 147 – 153;  Дн., Artsvit галерея, 2014, с. 112 – 117 (2-е видання)  
«Творческая мастерская Анны Егоровой. Новый ракурс»/Автор-сост., вступ. слово Труш И.Б. – Днепропетровск, 2016, ”Yard”, 10 с., илл.
 А також є співавтором видань та каталогів: 
Николай Николаевич Ге 1831 – 1894: к 180-летию со дня рождения. Каталог выставки. – М., Пинакотека, 2011, С. 4
Несмачный С.Н., Труш И.Б. Портреты представителей дома Романовых в собрании Днепропетровского художественного музея. – 2013. (электронный вариант, в печать Симферополь)
Безцінна скарбниця. До 100-річчя ДХМ: Науково-бібліограф. довідник/ Автори-упорядники: Т. Бреславець, І. Голуб, Т. Зайцева, І. Труш. – Дніпропетровськ: ДОУНБ, 2014. – 150 с. (наклад 80 прим.)
Дніпропетровський художній музей. Живопис кінця 17 - першої чверті 20 ст. Вибрані твори". -  Дніпро, 2019.
 Це не повний перелік робіт мистецтвознавця. З іншими можна познайомитися у бібліотеці художнього музею та відділі  документів з питань мистецтв обласної наукової бібліотеки.
Ігор Борисович прикладає багато зусиль для того, щоб про Дніпропетровський художній музей дізналися у світі. Так, наприклад, йому довірили супроводжувати до США картину Марії Башкирцевої «В студії».  Для того, щоб повернулось до України монументальне (два на три метри) полотно Михайла Паніна «Виїзд Івана Грозного перед опричниною». Воно було викрадене окупантами і зараз знаходиться в Києві.
Маємо надію, що незабаром і ми побачимо це полотно. Будемо чекати.



Тетяна Зайцева, 
провідний бібліотекар відділу документів з питань  мистецтв



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар