Сторінки

четвер, 27 квітня 2017 р.

Що читають бібліотекарі

Чехов, Антон Павлович. Повести. Рассказы. Пьесы [Текст] / А. П. Чехов. - Омск: Омское книжное издательство, 1985. - 510 с.  

Мій читацький смак, мої книжкові вподобання змінювалися з віком. Якщо в юності я любила читати, звичайно, про кохання, то до тридцяти років - це були детективи, потім - історичні романи тощо. А зараз все частіше хочеться почитати щось більш душевне, життєве, без фальші. Тоді я згадую Чехова і читаю його твори. Одним з таких творів є оповідання «Душечка».
Героїня розповіді - Оленька, Ольга Семенівна, душечка - постійно відчуває потребу когось любити, без уподобань в житті Оленьки настає порожнеча. Душечка розчиняється в іншій людині, живе його інтересами. Перший чоловік Оленьки - антрепренер Кукін, і всі її розмови про вистави та театр. Другий чоловік - лісоторговець Пустовалов, і вона цікавиться торгівлею лісом, лісовим господарством. А коли душечка почала вести розмови про ветеринарію, то її знайомі відразу зрозуміли - у Оленьки нове захоплення. В кінці життя душечка прив'язується до хлопчика-гімназиста, сина ветеринара Смірніка. У ній прокидається материнська любов. Тепер вона поглинена питаннями граматики, проблемами освіти…
Сам Чехов з іронією ставився до своєї героїні, злегка підсміюючись над нею. Іншої думки про героїню розповіді був Л.М. Толстой. Він вважав «Душечку» одним з кращих оповідань Чехова. Толстой писав «Не смішна, а свята, дивовижна душа "Душечки" зі своєю здатністю віддаватися усім єством своїм тому, кого вона любить ...». Для Толстого Ольга Семенівна - ідеал жінки, справжнє призначення якої-любити і бути підтримкою для чоловіка. Свій захват з приводу головної героїні він висловлював і в присутності Чехова.
Думка Л.М Толстого настільки вплинула на письменника, що він навіть злегка змінив авторську лінію.
Душечка - мила, лагідна жінка, може бути, трохи обмежена, невибаглива, не надто щаслива, але щира, здатна до самовідданої любові, яка становить сутність її натури, здатна розуміти і підтримувати близьких їй людей, розділяти їх інтереси.
Образ героїні оповідання, звичайно, не позбавлений недоліків, але душевна доброта її очевидна. Благополуччя багатьох сімей і в наш час часто створюється і підтримується саме такими жінками.

Віра Гуляєва, завсектором відділу комплектування



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Vkontakte  Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар