Сторінки

середу, 3 травня 2017 р.

Винахідники , віват!

Євген Іванович Репетя. Евронавт №1

Євген Іванович Репетя – спеціаліст у галузі евристичного проектування ракетно-космічних комплексів. Розробив і здійснив програму наукового винахідництва при проектуванні ракетно-космічних комплексів, почесний читач і активний помічник Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки.
Успішна робота ДКБ «Південне» і його численних співдружніх підприємств з країн-суміжників СНД була б неможлива без творчої роботи фахівців великої кооперації. Головними творцями ракетно-космічної техніки є люди: проектанти, конструктори, вчені, інженери, випробувачі, технологи, винахідники, робітники - всі ті, хто в своїй щоденній і невтомній роботі проявляють глибокі знання, інженерну ерудицію, винахідливість, сміливість в прийнятті технічних рішень.
Величезне значення при вирішенні складних питань створюваної техніки в стислі терміни належить винахідницькій діяльності інженерів, вчених, робочих і службовців підприємства, тут особливо слід відмітити роботу інженера проектанта - Євгенія Івановича Репеті, який запропонував методику системного винахідництва і його реалізації при розробці об'єктів нової техніки. 
Репетя Є.І. народився в м. Харків 6 травня 1937 року. Закінчив конструкторський факультет Ленінградського військово-механічного інституту, прибув в КБ «Південне» на переддипломну практику в 1959 році і був прийнятий на роботу інженером проектного відділу. Помітивши творчу жилку молодого фахівця, керівництво проектного відділу призначило його відповідальним за організацію винахідницької діяльності в відділі, а вже через рік він був обраний головою Ради ВОІР підприємства. За період розвитку творчої діяльності ІТП підприємства Радою ВОІР був створений ефективний громадський канал управління винахідництвом. Так, в листопаді 1966 був створений патентно-дослідний відділ в КБ «Південне». З 1991 року Євген Іванович Репетя працює начальником патентно - дослідного відділу ДКБ «Південне».
З 1992 р. після створення патентного відомства в Україні і введення нових законів в області патентного законодавства, на підприємстві було створено понад 300 винаходів, що мають патентний захист.
Євгеній Іванович – автор 50 винаходів в області проектування ракет і ракетно-космічних комплексів, засновник і Президент першої в Україні регіональної громадської організації «Академія досліджень та винахідництва», почесний винахідник, викладач Дніпропетровського Громадського інституту патентознавства і технічної творчості. А ще, він лірик у душі. Дуже любить свою родину. Часто в своїх спогадах згадує батьків. З особливою ніжністю відноситься до матері. Саме їй присвячено вірш «Мама». Де є такі чудові строки:
Моя любимая, родная
Да и найду ли я слова?
Чтоб в них увидеть всю тебя-
Заботливую, ласковую, 
сильную, простую.
Моей любви не выразить словами.
К твоей всегда бескрайней доброте
К сынам, что стали уж давно отцами,
Познавши жизнь во всей красе.
Ось такий наш винахідник. Віват Репетя!

Тетяна Мищенко, завідуюча патентно-технічним відділом 




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte  Facebook  Twitter




Немає коментарів:

Дописати коментар