Сторінки

вівторок, 4 квітня 2017 р.

Світ знань нових видань

Українська революція 1917-1921 рр. на Придніпров'ї: збірник док. і мат-лів/ Державний архів Дніпропетровської області; уклад. Ю.Г. Пахоменков, Н.Л. Юзбашева; ред. Н.Л. Юзбашева. – Дніпро: ЛІРА, 2016. – 372 с. 
Документи збірника відображають процес українського національного державотворення на Придніпров'ї в 1917 – 1921 рр. У виданні представлені документи  Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, державних архівів Дніпропетровської і Запорізької областей, матеріали періодики. Публікація направлена на cистематичне вивчення бази джерел з зазначенної теми, виявлення нових документів та матеріалів, не зважаючи на радянську концепцію. Ви детально дізнаєтесь  про перебіг подій під час революції   у регіоні, геогафію поширення національного руху на Придніпров'ї, інструктивні  матеріали, окремі зведеня преси. Видання зацікавить краєзнавців, студентів і всіх, хто не байдужий до історії України. 
До вашої уваги - захоплюючі сторінки про етнічний склад регіону того часу, про діяльність і роль у революції Катеринославського товариства «Просвіта», про масове відкриття у ті часи  українських навчальних закладів, серед яких сільські гімназії у селах Томаківське та Веселі Терни Верхньодніпровського повіту (нині межі м. Кривій Ріг). Протиріччя між українськими та російськими  політичними організаціями  постає  у ракурсі національного питання та української самоідентичності. Цікавим є той факт, що Вибори до Всеросійських Установчих зборів в реаліях 1917 року стали лакмусом визнання України, тому що, так званий українській список отримав максимум голосів, завдяки Катеринославщині, у тому числі.  
Видання спростовує безліч історичних міфів і сприяє висвітленню  подій того часу, спираючись на  майже 300 документів із 1000 виявлених. Тексти документів друкуються мовою оригіналів і видання супроводжуються об'ємним науково-довідковим апаратом.  



 Ми в соціальних мережах:  Vkontakte  Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар