Сторінки

понеділок, 3 квітня 2017 р.

Неймовірно, але правда

Титульний радник В. Ващенко і колезький секретар Г. Герценвіц були першими бібліотекарями публічної бібліотеки Катеринослава. У той час каталог налічував 200 книг та газет. Шафа, стіл та шість стільців були у розпорядженні перших читачів.
     Вже тоді, в обов’язки бібліотекарів входило двічі на тиждень відчиняти бібліотеку, обслуговувати читачів, поповнювати фонд і вести необхідний облік.  Але все-таки, В. Ващенко і  Г. Герценвіц зробили значний внесок в історію бібліотеки. Цікавий факт, що в інших містах насилу могли знайти одного бібліотекаря, а у Катеринославі, для більшого успіху нової справи, призначили двох.
     Фонди бібліотеки поступово зростали, а разом з тим і кількість користувачів. Хоча це лише припущення, адже у звітах вказувалися лише ті, хто за грошову плату брав книги додому. Облік відвідувачів, які читали у бібліотеці,  не вівся.
      В архіві ДОУНБ  ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія зберігаються записи колишніх співробітників, які займалися вивченням історії бібліотеки. Саме з цих матеріалів і дізнаємося про роботу бібліотеки у 1835 р. 



Ми в соціальних мережах:  Vkontakte Facebook  Twitter









Немає коментарів:

Дописати коментар