Сторінки

середа, 9 жовтня 2024 р.

Пунктир

 

Таня Малярчук: «Розповідь продовжиться за мить, ми просто видихнемо»

 

У 2022 в німецькому видавництві Verlag Kiepenheuer & Witsch вийшла друком збірка німецькомовних есеїв Тетяни Малярчук «Розповідь продовжиться за мить, ми просто видихнемо» («Gleich geht die Geschichte weiter, wir atmen nur aus»). В анотації зазначено: «Ці есеї – подарунок: вони відкривають вікно до розуміння того неймовірного, що зараз відбувається в Україні. Лауреатка премії Інґеборґ Бахманн Таня Малярчук у захопливій та аналітично гострій манері демонструє, що войовнича експансіоністська політика росії робить із країною та її народом. І не тільки з 2022 року, а вже понад десять років».
Її колонки з соціальної проблематики – про  насилля в родині, творення національно-політичної ідентичності, проблеми усвідомлення себе носієм культури за кордоном. Відповідати на питання про власні причини такого формату висловлювання, для неї важко. Іноді здається, що й так чимало коментаторів, які можуть це робити, з іншого ж боку – розуміє, що багато хто може подумати саме так …тому все ж пише. «…в якийсь момент здається: а хто тоді зможе сказати, якщо не ти?! Всі думають, що не треба нічого говорити, бо є інші люди. І тоді я себе примушую».
Їй не цікаво робити героїв щасливими, бо вона не вірить в те, що на нашу думку є щастям, що воно є стабільним.
Таня Малярчук у продовженні «Пунктиру».

 

«Не дай боже потрапити під приціл цих новітніх демонів постсовєцького інтернету. Один раз дослухавшись до їхнього зміїного шепоту, ти вже в сітях, ти піймався, вважай – пропав».
 
«…прочитала блискучу книгу Олександра Бойченка «Мої серед чужих». Я чекала від нього чогось такого з часів "Щось на кшталт шатокуа" і дочекалася. Люблю розумні іронічні дослідження про дорогих мені письменників. А найбільше враження цього року – романи швейцарської франкомовної письменниці Аготи Крістоф «Товстий зошит» та «Неписьменний». Українського перекладу нема, а це без перебільшення геніальні тексти. Переведіть хтось їх, будь ласка!».
 
«Перша книжка, яку я отримала у шкільній бібліотеці після "Букваря", називалася "Тобі, рідний краю, і честь, і любов". Це була патріотична лірика маловідомих галицьких поетів початку 20-го століття. Більшість віршів я досі знаю напам’ять».
 
«Роблячи свою роботу, потрібно перестати її оцінювати як добре чи погане, реагувати на критику як добру чи погану. Тому що не має значення, як хто критикує; має значення, що ти зробив, що ти віддав цьому. Я ще не досягла цього рівня – все одно падаю в провалля зневіри. Я не буддистка».
 
«Самотні люди сповнені темряви, їх дуже легко злякати».
 
«Так завжди стається з тим, що ненавидиш, воно ніколи тебе не відпускає».
 
«Треба бути відкритим до всього, що світ вам каже. Бо після того, як ви покинете його – в жоден інший не потрапите. Не варто потішати свою лінь небилицями про інші світи, де ви зможете надолужити втрачене в цьому. Інших світів нема. Якби вони були, то Бог не приховував би від нас їх існування. У Бога немає причин приховувати свою велич».
 
«У момент писання ти відчуваєш, що написано добре. Бо людина відчуває, коли робить щось добре. Коли вона дійсно тут і тепер віддана справі і не розуміє, що відбувається навколо неї. Ось це і є момент повної концентрації, певна форма медитації. А потім я читаю, що це, наприклад, найбільше розчарування. І потому потрапляю у ситуацію, коли перестаю вірити собі. Забуваю, як було добре, коли я це писала. Ці реакції викликають у мене сумніви. Тому найкраще – не читати, не реагувати».
 
Далі буде.
 

Фото: https://chytomo.com/u-nimechchyni-vyjshla-drukom-zbirka-eseiv-tani-maliarchuk-pro-ukrainu/
 
***
Малярчук, Таня. Біографія випадкового чуда: роман / Т. Малярчук. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2012. – 238 с.
Малярчук, Таня. Забуття: роман / Т. Малярчук. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2016. – 256 с.
Малярчук, Таня. За такі гріхи Бог ще подякує / Т. Малярчук; колажі Т. Малярчук. – Чернівці: Меридіан Черновіц, 2020. – 136 с.: кольор. іл.


Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар