Сторінки

пʼятницю, 21 серпня 2020 р.

На долоні історії

Герберт Веллс. Четвертий вимір крізь сторінки
продовження

Але з чого все почалося?
Ідея можливості подорожувати в часі виникла у Гербера Веллса у 1887 році після того, як у січні якийсь студент на прізвище Хемілтон-Гордон в підвальному приміщенні Гірської школи в Південному Кенсінгтоні, де відбувалися засідання «Дискусійного товариства», зробив доповідь про можливості неевклідової геометрії за мотивами книги британського математика та письменника науково-фантастичних творів Чарльза Говарда Гінтона «Що таке четвертий вимір» (1884). Молодик пропонував на вибір чотири варіанти нового виміру: час, життя, божество або швидкість. Однак, наш герой відразу вирішив, що четвертий вимір – це час. Тоді ж і в дискусійному товаристві Королівського коледжу науки проводилися подібного роду дискусії та засідання. Все це підштовхувало до роздумів.
І от – роман готовий! І настільки добре написаний, що ні в кого не зародилося сумніву, що такі подорожі – можливі! Адже у першій частині роману письменник теоретично обґрунтував можливість переміщень у часу. Головний герой твору виклав його аргументацію: «Мені доведеться спростувати кілька загальноприйнятих уявлень. Наприклад, геометрія, якої вас учили в школах, побудована на непорозумінні... Ви, без сумніву, знаєте, що математична лінія, лінія без товщини, уявна і реально не існує. Вас цього вчили? Ви знаєте, що не існує також і математичної площини? Все це чисті абстракції... Але ж точно так само не існує в природі й куба, що має тільки висоту, ширину і довжину... Кожне реальне тіло повинно мати чотири виміри: воно повинно мати довжину, ширину, висоту і тривалість існування. Але через нашу вроджену обмеженість розуму ми не помічаємо цього факту… З давніх-давен у мене була невиразна мрія створити машину... Щоб рухатися вільно в будь-якому напрямку Простору і Часу за бажанням того, хто керує нею... І я підтвердив можливість цього на досвіді... ». 
Далі буде

Уэллс, Герберт. Машина времени [Звукозапись] : аудиокнига : 3 ч. 55 мин. / Г. Уэллс ; текст читает С. Горбунов ; звукореж. М. Киршенштейн. – [Б. м. : б. и.], б/г. –  эл. опт. диск (CD-ROM) ; МР3. 

Веллс, Герберт. Машина часу [Текст] : науково-фантастичні романи / Г. Веллс ; авт. передм., авт. прим. Т.Н. Денисова, пер. з англ.: М. Іванов,  Д. Паламарчук ; Ін-т літ. ім. Т.Г. Шевченка НАН України. – Харків : Фоліо, 2017. – 477 с. – (Бібліотека світової літератури).




Більше про бібліотеку тут


Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар