Сторінки

четвер, 27 серпня 2020 р.

На долоні історії

Роман, створений сім’єю Стівенсонів

Якими захоплюючими бувають пригоди! Особливо, коли поринаєш у світ піратів, скарбів і корабельних боїв. Можливо, найкращим у цьому напрямку літератури можна назвати роман шотландського письменника Роберта Луїса Стівенсона. Дізнаймося ж історію створення роману, який надихнув у свій час багатьох митців на продовження, пародії та різноманітні екранізації.
Усе почалося влітку 1881 року. Пасинок письменника, Ллойд Осборн, повернувся додому та й сів малювати. Роберт Луїс вирішив йому допомогти. Митець любив географічні карти за їхню змістовність і «за те, що їх не нудно читати». Тому не дивно, що саме мапа в них і вийшла. На ній були позначені пагорб Підзорної Труби, острів Скелета, затоки і бухти, гори та ліс, а під трьома червоними хрестами – напис: «Тут заховані скарби». Контур же виявився схожим на товстого дракончика. Подивившись на малюнок, Стівенсон раптом чітко уявив собі картину: блакитне небо, корабель з білими вітрилами та «джентльмени удачі», що пливуть за скарбами. «Це має бути бути книга для хлопчиків!» – оголосив письменник рідним. 
«Я опустив замислений погляд на карту острова, – розповідав Стівенсон, – і серед вигаданих лісів заворушилися герої моєї майбутньої книги... Я не встиг отямитися, як переді мною опинився чистий аркуш паперу, і я вже складав перелік глав». 
Уже наступного дня на столі лежав рукопис першої глави майбутнього роману. Митець продовжував писати з дивовижною швидкістю – по розділу в день, а вечорами читав їх домашнім. 
Батько письменника також доклав руку. Старий містер Томас Стівенсон був морським інженером. Саме він витратив цілий день, складаючи список предметів, які зберігалися в скрині книжкового пірата Біллі Бонса, та підказав епізод, у якому юнга Джим Гокінс ховається на кораблі в бочці з яблуками і підслуховує розмову піратів про їхні підступні плани. 
«Мій батько, доросла дитина і романтик в душі, одразу ж загорівся ідеєю цієї книги», – згадував Стівенсон.
(Далі буде)

http://fenixsetta.ru/istoriya-sozdaniya-romana-ostrov-sokrovishh/
Стивенсон, Роберт Льюис. Остров сокровищ [Звукозапись] : аудиокнига в спектакле : 4 часа 28 мин. / Р.Л. Стивенсон, Д. Крюс ; текст чит.: Ю. Яковлев, А. Борзунов. – Винница : Мед, 2006. –  эл. опт. диск (CD-ROM); МР3.
Стівенсон, Роберт-Луїс. Острів Скарбів [Текст] : роман / Р.-Л. Стівенсон ; пер. з англ. В. Губарев ; худож. Ю. Симотюк. – Львів : Урбіно, 2018. – 272 с. : іл.
Шпилька, І.В. Історія створення роману Р.Л. Стівенсона «Остров скарбів» / І.В. Шпилька // Зарубіжна література в школах України. – К., 2014. – № 3. – С. 42.


Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут


Немає коментарів:

Дописати коментар