Сторінки

пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

На долоні історії

Герберт Веллс. Четвертий вимір крізь сторінки

А ви хочете зазирнути у майбутнє? Або ж щось виправити у минулому? Мабуть, кожен із нас мріяв здійснити подорож машиною часу. Тому й існує величезна кількість книг із цієї тематики, серед яких навіть твори прадавнього світу. Своєю популярністю цей напрямок у літературі завдячує англійському письменникові-фантасту Герберту Джорджу Веллсу (Велзу). Він занурював людство у фантастичні подорожі паралельно з Жюлем Верном. Але, поки другий описував пригоди, що були, в принципі, можливі, на зразок прогулянок на повітряній кулі, кораблі, або ракеті, наш герой описав майже неможливе – подорож крізь час і простір.
«Машина часу» – перший твір Веллса, написаний у 1895 році. Дізнаймося ж разом, із чого почалось його створення.
Виявляється, перший варіант роману побачив світ у вигляді невеличких оповідань під назвою «Аргонавти Хроносу» у 1888-му. Наступний видавався як серійний твір «Повість мандрівника у часі», що виходив у січні-травні 1895 року. Такий формат отримав завдяки редакторам вечірньої газети «Pall Mall Gazette». Велз із готовністю погодився на цей форматний експеримент. Митцеві навіть заплатили 100 фунтів (приблизно 12 000 фунтів на сьогоднішній день), щоб той публікувався в газеті. Остаточна версія роману з’явилася у травні того ж року. До речі, всі ці варіанти не були повними, кожен видавець щось та й викреслював, інколи – цілими епізодами. Але правки не завадили авторові розробити ідею подорожей у такому завершеному вигляді, що всі подальші фантазії його самого та його послідовників вже не виходили за окреслені межі.
Однак, як виявилося, Веллсу не подобався жоден із варіантів роману, і через  36 років після виходу в літературний світ, він виправдовувався, що «автор заробляв собі на хліб як журналіст». На той час у нього накопичилася купа рукописів, які періодика не встигали публікувати. Тоді й виник задум спробувати написати повноцінну книгу, на зразок тих, що видавали його кумири. Але все не так легко, як здавалося. Кілька років митець формував задум. «Ця повість була, як тоненьке деревце, що виросло від глибокого коріння. Перша частина, в якій пояснюється головна думка, вже побачила світ в 1893 році, в «Нейшнл обсервер» у Хенлі. А друга – з напругою писалася в 1894 році в Севеноксі». 

Далі буде

Уэллс, Герберт. Машина времени [Звукозапись] : аудиокнига  / Г. Уэллс ; текст читает С. Горбунов ; звукореж. М. Киршенштейн. – [Б. м. : б. и.], б/г. –  эл. опт. диск (CD-ROM) ; МР3. 

Веллс, Герберт. Машина часу [Текст] : науково-фантастичні романи / Г. Веллс ; авт. передм., авт. прим. Т.Н. Денисова, пер. з англ.: М. Іванов,  Д. Паламарчук ; Ін-т літ. ім. Т.Г. Шевченка НАН України. – Харків : Фоліо, 2017. – 477 с. – (Бібліотека світової літератури).



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут


Немає коментарів:

Дописати коментар