Сторінки

четвер, 27 серпня 2020 р.

На долоні історії

Герберт Веллс. 
Четвертий вимір крізь сторінки закінчення

Та нагадуємо, що усі видання роману не були повними і, на жаль, лише один видалений фрагмент зберігся до наших часів. Що ж такого «злодійського» міг написати Герберт Веллс?
Як виявилося, в останньому видаленому епізоді, одразу після знаходження машини часу та втечі від морлоків, Мандрівник у часі опиняється на покритій інієм рівнині. Він бачить невеликих істот, покритих сірим хутром, яких описує подібними на кроликів чи кенгуру, і вбиває одну каменем. На цих істот нападають велетенські багатоніжки, тож Мандрівник переноситься у наступний день. На тому місці залишилися кістки, з чого герой робить висновок, що з'їдена багатоніжками істота походила від людини. Він продовжує власну подорож, спостерігаючи сповільнення обертання Землі.
Цей епізод під номером 11 входив до складу твору в травневому номері «New Review» (1895), однак був видалений із подальших видань редактором Вільямом Ернестом Генлі через зображення «повної дегенерації людства». Але, якщо можна так сказати, нам пощастило, адже фрагмент публікувався й надалі як додаток під назвою «Сіра людина». У наш час його повернули до видання. 
До речі, ви знайдете цей та інші твори Веллса у фондах нашої бібліотеки. І не тільки, адже на основі роману створено велику кількість адаптацій: чотири фільми, телевізійну виставу, анімаційний фільм, серіал, комікси і, звісно, книги. 

Уэллс, Герберт. Машина времени [Звукозапись] : аудиокнига : 3 ч. 55 мин. / Г. Уэллс ; текст читает С. Горбунов ; звукореж. М. Киршенштейн. – [Б. м. : б. и.], б/г. –  эл. опт. диск (CD-ROM) ; МР3. 

Веллс, Герберт. Машина часу [Текст] : науково-фантастичні романи / Г. Веллс ; авт. передм., авт. прим. Т.Н. Денисова, пер. з англ.: М. Іванов,  Д. Паламарчук ; Ін-т літ. ім. Т.Г. Шевченка НАН України. – Харків : Фоліо, 2017. – 477 с. – (Бібліотека світової літератури).







Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар