Сторінки

середу, 26 серпня 2020 р.

Обличчя ріднокраю

1910-й рік в історії Катеринослава: Виставка та довкола неї (продовження)

14 липня 1910 р. – у м. Катеринославі відкрилась Обласна Південно-російська сільськогосподарська, промислова і кустарна виставка, організована губернським земством. Продовжувала роботу до 8 жовтня того ж року.


1 липня (ст. ст.) після урочистого молебня Виставку було відкрито. Єпископ Катеринославський і Таганрозький Симеон у своєму виступі відзначив роль іноземних капіталістів на Виставці та висловив надію, що ми, як учні Заходу, незабаром повинні перевершити своїх учителів. Подякувавши голові та найбільш діяльному працівникові Виставкового комітету князеві М.П. Урусову й усім організаторам Виставки, преосвященний разом із учасниками урочистостей освятив приміщення. Князь Урусов запропонував сніданок, на якому були зачитані вітальні телеграми на адресу Виставки – від імператора, міністрів та інших, усього 400 привітань.
«Полного успеха Выставке на пользу развития наших торговли и промышленности», – побажав у своєму вітанні міністр торгівлі та промисловості С.І. Тімашев. У вересні він відвідав наше місто і виставку. В ці дні завдяки Виставці відбувся перший з’їзд діячів гірничої справи, металургії та машинобудування, почесним членом якого обрали міністра. У своєму виступі на з’їзді він наполягав на розвитку сільськогосподарського машинобудування для зниження ввозу до Росії іноземних машин. 5 вересня у будинку міської думи відбувся раут на честь учасників з’їзду, на якому був присутній і міністр. 
Міський голова І.А. Способний у вітальній промові, зазначив, що вперше в стінах цього будинку перебуває такий високий гість – керівник і попечитель російської торгівлі та промисловості, і запропонував підняти келих за здоров’я пана міністра. 435 учасників з’їзду оглянули виставку, здійснили екскурсії на заводи і рудники Донецького басейну.
7 вересня відкрився обласний з’їзд представників земств і сільських господарів півдня Російської імперії під головуванням М.П. Урусова. З’їзд став подією надзвичайної важливості, бо землеробство було головною галуззю народного господарства. 115 доповідей було заслухано й обговорено, прийнято рішення про клопотання відміни митних зборів на знаряддя і машини, які ввозилися до Росії.
1 жовтня на базі Виставки відкрилися ще два обласні з’їзди – кустарів і лікарів, де обговорювали питання промислової медицини. 
Виставка працювала 100 днів – до 10 жовтня. Відвідали її 400 000 чоловік.
Це була не просто Виставка, а зразкова школа під відкритим небом, школа, в якій створювали і впроваджували в життя нові поняття та цінності.
Усього на Виставці було відкрито 14 відділів, серед них найбільшим був відділ сільського господарства з 10-ма підвідділами. Були представленні машинобудування, електротехніка, металічна і хімічна промисловість, гірнича, соляна, металургійна, залізнична, інженерно-будівельна справи, кустарні промисли й ремесла, науково-навчально-художній відділ, медицина, санітарія та гігієна, а також уперше на таких виставках було представлене земське і міське самоврядування.
Катеринослав став центром уваги всіх російських та іноземних ділових кіл – крім суто обласних експонентів у ній брали участь інші регіони імперії і Західної Європи та навіть Америки (Чикаго, Нью-Йорк).
На Виставці працювала комісія з розваг – проводилися карнавали, конкурси, концерти. Окрасою були – світловий фонтан, влаштований на подібних виставках уперше, і круговий вузькоколійний трамвай. Музична естрада, ресторани, кондитерські, пивні працювали щоденно.

Валентина Лазебник 
Далі буде 
Моє Придніпров’я. Календар пам’ятних дат Дніпропетровської області на 2010 рік : бібліогр. видання / упоряд. І. Голуб.– Дніпропетровськ : ДОУНБ, 2009.– 294 с.




Більше про бібліотеку тут


Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар