Сторінки

вівторок, 28 лютого 2017 р.

Світ знань нових видань

Адвокатура України: забуте і невідоме. Серія «Нариси з історії адвокатури України». Випуск 2  / За ред. І.Б.Василик. – К.: КВІЦ, 2016. - 556 с. 

У центрі уваги дослідників видання – історична ретроспектива адвокатури на українських землях. Вперше опубліковано фрагменти оригіналів судових справ XVI століття, представлені сторінки історії  адвокатури окремих регіонів. Окреме місце займає професійна, громадсько-політична та культурно-освітня діяльність адвокатів. Представлені і репресовані особистості, які брали участь у військових об'єднаннях. 
Ви дізнаєтеся про інститут адвокатури у великому князівстві Литовському у 60-70-ті роки XVI століття; знайдете пояснення тому, що саме  містить поняття «адвокат» та «адвокатська діяльність» за правовими пам'ятками українськиїх земель; ознайомитися з   професійним та приватним життям українських адвокатів Галичини першої чверті XX –го сторіччя. Окрім цього, до вашої уваги -  службові зловживання у адвокатській практиці в Галичині другої половини XIX – початку XX сторіччя, історія адвокатури Закарпатської України та Буковини, репресована західноукраїнська адвокатура періоду Другої Світової війни.
Особливу цікавість представляють портрети, зокрема,  Миколи Міхновського – адвоката, політика, громадського діяча. Родина  його була дуже близька до шевченкових традицій, а його і батько - священик виголошував проповіді лише українською мовою, незважаючи на сувору заборону тодішньої російської адміністрації. «Співець полум'яного сонця» Микола Корабчевський був  уродженецем Миколаєва, він залишив по собі  вірші, художню прозу, критику, судові нариси та промови, публіцистику, мемуаристику. Згадуються сторінки його мемуарів, написаних в еміграційній Італії «Что глаза мои видели». Але, звісно, основою його життя була адвокатська справа. Його родовід мав турецьке походження, освіта  відбувалася за участі гувернантки француженки і бонни англійської. А під час навчання у Санкт-Петербургзькому університеті він відвідував багато лекуцій поза учбовою програмою.  
«Родзинкою»- доповненням, є архівні сівдчення, щодо справ, які вели адвокати.
У книзі введено в науковий облік неопубліковані і маловідомі матеріали низки українських архівів, а також архівних установ Польщі та Росії. 
Видання адресовано широкому колу читачів і до фондів надійшло у дарування від Національної асоціації адвокатів України. 



Ми в соціальних мережах:  Vkontakte  Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар