Сторінки

пʼятницю, 7 серпня 2015 р.

Книжкові столиці

Щороку, у світі обирають Всесвітню столицю книги. Це функція комітету, що складається з представників ЮНЕСКО, Міжнародної асоціації видавців (IPA), Міжнародної федерації книги та продавців (IBF) і Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA). Цей проект не припускає грошової винагороди, а навпаки, одна з умов для претендентів – можливість профінансувати культурні програми та залучити до участі місцеве наукове та літературне співтовариство. Титул столиці – символічний, але він присуджується за кращі міські програми із заохочення до читання і любові до книжок.
Першою книжковою столицею у 2001 році став Мадрид. Наступними були Олександрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Турін, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван, Бангкок, а у 2014 році титул столиці книги випало носити Порту-Харкорт що у Нігерії. 
Всесвітньою столицею книги 2015 року комітет обрав південнокорейське портове місто Інчхон.
Надсилаючи заявку на участь у конкурсі на отримання цього права, влада Інчхону пообіцяла реалізувати низку масштабних проектів. Зокрема, організувати книжковий обмін в Азіатському регіоні та розповсюдити друковану продукцію на благодійній основі, а також концерти та інші заходи. 
Крім того, вони запланували зустрічі з літераторами із сусідніх країн, проведення спільних семінарів з міжнародними асоціаціями книжкових видавництв і торговельних організацій, а також створення глобального суспільства книголюбів-студентів.
У мерії вважають, що Інчхон, отримавши почесний титул Всесвітньої столиці книги, стане відігравати важливу роль у країні під час проведенні різних національних і міжнародних заходів, що мають відношення до літератури і книжкової галузі.
До речі, у 2016 році естафету  передадуть одному з найстаріших міст Польщі –Вроцлаву. І він буде носити подвійну корону, бо стане ще й Європейською культурною столицею. А у 2017 році корону одягне головне місто Гвінеї –Конкарі. 

Можливо, настане час, коли і українські міста матимуть змогу боротися за цей почесний титул. А поки вітаємо переможців, і будемо слідкувати за новинами і цікавими проектами.




Більше про бібіотеку  тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар