Сторінки

пʼятницю, 14 серпня 2015 р.

Незламний дух козацького народу

Зруйнування російськими військами Запорізької Січі за наказом імператриці Катерини ІІ (1775 р.) – одна з найтрагічніших подій в історії України. Про неї існує чимало згадок в історичній літературі.
У цей час встановлюються спеціальні обмеження щодо діяльності української церкви, національної освіти, української мови, літератури і мистецтва та культури взагалі. Великого удару зазнала українська економіка – занепало українське купецтво, якому уряд заборонив безпосередні торгівельні відносини із західноєвропейськими країнами. Марно намагалася патріотично настроєна частина української старшини протестувати. Усі її намагання зберегти залишки незалежності залишилися марними. Цариця та її ставленики робили все, щоб перетворити Україну на просту російську провінцію. Їх дратувало почуття гордості українців за своє історичне минуле, любові до свободи і протесту проти насильного запровадження поліційної державності. Характеризуючи такі настрої, П. Румянцев писав Катерині II: «Ці люди (українці) вважають те, що в них є, це краще за все, ніде нема нічого доброго, корисливого і вільного, чого б їм хотілось мати».
Так історично склалося, що український козак став символом незламності, сили духу, міцності і патріотизму. Адже, українська нація найсильніша і най витриваліша! Ми маємо пишатися тим, що є нащадками славнозвісних козаків, одвічних борців за свободу своєї держави!




 
Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар