Сторінки

середу, 13 березня 2024 р.

Винахідники, віват!

Заради Перемоги: перший вітчизняний тепловізор «Patriot»

 

Група інженерів із Дніпра створила перший в Україні вітчизняний тепловізор для військових. Винахідники ще до війни займалися схожими розробками, але початок вторгнення спонукав їх на вдосконалення продукту. Робота тривала протягом року, і в результаті наші військові отримали сучасний прилад нічного бачення. Зараз його вже активно використовують на фронті.
Розробник тепловізора креативний директор компанії NVECTech Любомир Гундяк розповідає: «Це те, що хотіли бачити наші військові, цілодобово, 24/7. Це й спонукало зробити щось наше, краще за світові аналоги … Ми зможемо на відстані 10 метрів встановити тепловізор, самі сидіти десь в окопі чи укритті і спостерігати картинку».
Тепловізор потрібний українським військовим для ведення бойових дій у будь-який час доби та за різних погодних умов. «Даний монокуляр здатний вловлювати різницю температур 0,02 градуси за Цельсієм. Це дуже позитивно впливає на роботу наших захисників, тобто вони можуть помітити всі нюанси, які є на передовій», – пояснює менеджер зовнішньоекономічної діяльності Сергій Стеценко
Дизайнер-розробник «Patriot» Олександр Ямпольський повідомив, що тепловізор має нову високочутливу матрицю. У прилад вбудований далекомір, який може визначити одразу кілька цілей. Програмне забезпечення, читабельне, українською мовою. Дизайн-меню власної розробки з різними функціями, більш зручне для користування та дає можливість змінювати яскравість дисплея. У soft розробники додали нові функції, необхідні саме військовим.  

Крім того, для військових винахідники створили також тепловізійні приціли та кріплення до них.
Тепловізор можна підключити до монітора за допомогою звичайного кабелю. Ним можна користуватися без Wi-Fi та Bluetooth.
Розробники додали в «Patriot» систему блокування «свій-чужий» для захисту даних. За словами розробників, під час бойових дій тепловізор може потрапити до ворога, тому його захистили паролем. Фахівчиня з комунікацій Ольга Куцевол повідомила: «Ми розробили систему блокування, щоб наші хлопці були в безпеці. Та щоб до ворога не потрапила непотрібна інформація».
Максим Тихонов, засновник компанії NVECTech говорить: «Багато хто нам допомагає, і якби не вони, одна людина це не змогла б зробити, це командна робота, це завдяки всім нашим співробітникам це вдається зробити». Партнери з Туреччини займаються програмним забезпеченням. Компанія NVECTech співпрацює із заводами Китаю та Японії. Окрім комерційної діяльності, компанія активно волонтерить і допомагає українським захисникам.
За словами конструкторів, навіть новачок зможе легко користуватись цим пристроєм без спеціального навчання.
Дніпряни працюють і над іншими цікавими розробками, від яких ворогові будуть непереливки!


Тетяна Мищенко, завідувачка патентно-технічного відділу


Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут



 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар