Сторінки

понеділок, 11 вересня 2023 р.

Пунктир

Джессі Бертон: «Ми народжуємось білими листками…» (продовження)

 Починала Бертон як автор літератури для дітей, а її улюбленою письменницею, на той час, була Хіларі Мантел. Перший роман був написаний під час студентства письменницького курсу Кертіса Брауна. Саме Twitter вона може завдячувати його виданню. Після чотирьох років роботи вона знайшла в соціальній мережі сторінку книжкового агента, до якого й звернулась. Мова про Джульетту Мюхенс і роман «Мініатюрист», який у 2013 став предметом «війн видавництв». Право його видавати виборювали.

На сьогодні Бертон написала чотири романи: «Мініатюрист», «Муза», «Сповідь» і «Будинок удачі». «Мініатюрист» і «Муза» є бестселерами «Sunday Times», «The New York Times» і «Книгою перед сном» на «Radio 4». В рік публікації «Мініатюрист» був проданий тиражем понад мільйон екземплярів і став різдвяним топовим виданням Великої Британії. А також Книгою року Національної книжкової премії та Книгою року «Waterstones 2014». У 2017 році був екранізований «BBC One».

«Сповідь» миттєво стала бестселером «Sunday Times», а на «Radio 4» знов «Книгою перед сном». «Будинок удачі» теж сподобався «Sunday Times».

 Джессі Бертон у продовженні «Пунктиру».

 «Гадаю років через сто будуть читати моїх сучасників Зеді Сміт, Чимаманду Нгозі Адічі, Валерію Луїзеллі, Марлона Джеймса».

 «Життя – це правда, посилена брехнею. Не встигнеш збагнути, як брехня вже перетворилася на правду. Або навпаки?».

 «…пам'ять – і благословення, і прокляття. Вам не вдасться стерти погані спогади, але життя без жалю – непрожите життя. Те, що ви пам'ятаєте і в якому вигляді, робить вас тими, ким ви є. Можливо, у вас є вибір, можливо його немає…».

 «Усі ми родом із дитинства – країни, яку неможливо показати на карті».

 «Уявлення про кохання – краще, ніж порожнеча, яку кохання після себе залишає».

 «У житті важливо відчувати, що ти мандруєш, мати почуття мети. Прибуття може спантеличити. Шекспір зрозумів це, промовивши у «Венеціанському купці»: «Все, що є, скоріше переслідується, ніж приносить задоволення», і Пікассо, якось сказав, що хотів би залишити всі свої картини незакінченими, тому що з завершенням приходить «почуття смерті…». Уістен Х. Оден зауважив, що його вірші ніколи не закінчувалися, лише «відкладалися».

 

Фото: https://www.the-tls.co.uk/articles/twenty-questions-jessie-burton/

 Джерела:

 https://www.the-tls.co.uk/articles/twenty-questions-jessie-burton/

https://www.theguardian.com/books/2016/jun/26/jessie-burton-success-failure-miniaturist-muse-interview

https://chitaka.com.ua/knigi/miniatyuryst/

 Гросхэнс, Бет. Когда дети садятся на шею. Наведите в доме порядок! / Б. Гросхэнс, Дж. Бертон. – СПб. : Питер, 2009. – 352 с. – (Вы и ваш ребенок). – Пер. с англ.

 

 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар