Сторінки

понеділок, 18 вересня 2023 р.

На долоні історії

Країна казок та містики

 

Німеччина... Її історія вражає.
Це батьківщина геніальних Йоганна Вольфганга Гете, Людвіга ван Бетховена, Йоганна Себастьяна Баха.
Це країна, яка поклала кінець пануванню Стародавнього Риму в V сторіччі і заснувала Священну Римську Імперію у X сторіччі. Це країна спустошливих війн і невпинного творення: вона розпадається на окремі князівства, котрі потім знову зливалися, подібно до крапель ртуті та утворювали ще потужніший союз... Від варварських племен – до Гете і Шіллера, від руйнування стін Риму – до падіння Берлінської стіни – Німеччина пройшла довгий цікавий шлях назавжди лишалась в центрі європейської історії.
Цікаво, що, наприклад, Корнелій Тацит вважав німців, споконвічними жителями Німеччини лише в дуже незначній мірі. Ніби вони змішались із прибулими до них іншими народами і переселенцями, яким надавали гостинність. Звісно, давньоримського історикові видніше. Але ж німецька література має дуже чітке національне забарвлення та наповнення, свою окремішну генетику, перш за все, міфологічну, тому сплутати її з жодною іншою неможливо. Звичайно, в межах декількох публікацій ми не зможемо дослідити всі літературні процеси й імена. Але ж на деяких авторах і на тих містах, з якими повязані їхні долі, зупинимося.
Німецькі народи досить рано прийняли християнство, тому відомостей про міфологію давніх германців збереглося мало. Найбільш змістовно про їхні вірування читаємо в книзі Тацита «Германія». Деякі боги згадуються й у стародавніх німецьких текстах «Мерзебургських заклинань». Наприклад, жорстокі божества Діси, схожі на скандинавських Валькірій і неповторна Фрея, яка поєднує любов і війну. Деякі відомості про німецьку міфологію містяться в «Історії лангобардів» Павла Диякона, який жив у VIII столітті. Пісні про німецьких богів і героїв об’єднані в книгу «Старша Едда», де є об’ємний і цікавий для дослідників міфологічний матеріал. Але центральне місце в тих давніх пам’ятках посідає саме людина, її добре ім’я, вчинки. «Гинуть отари, рідня вмирає і смертний ти сам, але смерті не відає гучна слава діянь гідних», – читаємо там.
Міфологія давніх часів лишилася в минулому, але саме вона є основою для жанру фентезі в сучасній німецькій літературі, яка є доволі різноманітною, незважаючи на певні межі того ж самого фантазійного жанру.
Особливий інтерес до міфологічної літературі проявився в XVIII–XIX сторіччі і втілився в написанні народних казок: «Дайте мені казки, адже в них закладений матеріал для всього великого і прекрасного», – писав Фрідріх Шиллер.
Про велике та прекрасне наступного разу😊
 

Далі буде.
 
Джерела:
Грімм (брати). Улюблені казки / Брати Грімм; худож. М. Бабич. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. – 63 с. : іл. – (Золота колекція казок світу).
Галеви, Даниэль. Жизнь Фридриха Ницше / Д. Галеви. – Новисибирск : Наука, 1992. – 216 с.
Гауф, Вильгельм (1802–1827). Сказки / В. Гауф. – М. : Гендафельд-Мет, 1992. – 336 с.
Гегель, Георг Вільгельм Фрідріх (1770–1831). Основи філософії права, або Природне право і державознавство / Г. В.Ф. Гегель ; пер. з нім. Р. Остапчук, М. Кушнір. – Київ : Юніверс, 2000. – 336 с.
Гессе, Герман. Собрание сочинений в 8-ми томах / Герман Гессе. – М. : Издательская группа «Прогресс»-«Литера».Т. 7 / Г. Гессе. – М.-Х. : Прогресс-Литера, Фолио, 1995. – 480 с.
Гофман, Эрнест Теодор Амадей (1776–1822). Новеллы / Э. Т. А. Гофман ; сост. Н. А. Жирумская. – Л. : Лениздат, 1990. – 607 с.
Гете, Йоганн Вольфганг (1749–1832). Фауст : трагедія / Й. В. Гете; пер. з нім. М. Лукаша. – Київ : КЕТС, 2012. – 400 с.
Грасс, Гюнтер. Луковица памяти / Г. Грасс ; Пер. с нем. Б. Хлебникова. – М. : Иностранка, 2008. – 592 с.
Дюрер, Альбрехт. Трактаты. Дневники. Письма / Альбрехт Дюрер. – Спб. : Азбука, 2000. – 704 с.
Ильин, Иван Александрович. Философия Гегеля как учение о конкретности Бога и человека : в 2-х т. / И. А. Ильин. – СПб. : Наука, 1994. – 610c.   
Кант, Іммануїл. Критика чистого розуму / Іммануїл Кант; Пер. з нім. та прим. Ігоря Бурковського. – Київ : Юніверс, 2000. – 504 с.
Распэ, Рудольф Эрих. Приключения барона Мюнхаузена / Пересказ К. Чуковского. – М. : Самовар 1990, 2006. – 95 с.
Ремарк, Еріх Марія. Твори в 2-х томах : т.1: на Західному фронті без змін; Три товарищі; Перекл. з нім. / Еріх Марія Ремарк ; Передм. Д. Затонського. – Київ : Дніпро, 1986. – 573 с.
Тацит, Корнелий. Сочинения в двух томах / К. Тацит. – Л. : Наука. Ленинградское отделение, 1969 – .Т. 2 : История. – 1969. – 370 с.
Хесли, В.  Гении философии нового времени / В. Хесли. – М. : Наука, 1992. – 224 с.
Шіллер, Фрідріх. Лірика. Драми : пер. з нім. / Ф. Шіллер. – Харків : Фоліо, 2004. – 503 с.
Шлинк, Бернхард. Три дня: роман / Б. Шлинк ; Пер. с нем. И. Стребловой. – СПб. : Азбука-классика, 2010. – 256 с.




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар