Сторінки

пʼятницю, 24 грудня 2021 р.

На долоні історії

Амедео Модільяни: «Cara Italia» (завершення)

Незважаючи на бідність, усі відзначали вроджену елегантність і охайність. Витончений художник з етюдником у руках приваблював дам. Невизнаний і водночас незалежний. 

У 1914-му Модільяні познайомився з журналісткою Беатріс Гастінгс. Пристрасті на межі ревнощів, флірту, зрад. Беатріс намагалася позбавити Амедео згубних звичок, вони виявилися сильнішими. Через два роки Гастінгс покинула Модільяні.

У 1917-му художник зустрів юну студентку Жанну Ебютерн. Музі було дев`ятнадцять, вона стала його найвірнішим другом. Протести батьків дівчини, які не бажали, щоб дочка стала дружиною жебрака-художника, який веде розгульне життя, не завадили. Через рік після знайомства пара перебралася до Ніцци. Місцевий клімат був корисний здоров'ю Амедео, але легенева хвороба, яку він завжди приховував, щоб не втратити можливості спілкування та не бути ізгоєм, вже не піддавалася лікуванню. 

У тому ж році у закоханих з'явилася донька. Зраділий батько зробив Жанні пропозицію стати дружиною. Саме в цей період і публіка, не лише критика, зацікавилася роботами художника, здавалось, історія набуде щасливого фіналу. В 1919-му пара повертається до Парижа, але дні художника пораховані. Він прожив ще сім місяців і 24 січня 1920 року помер від туберкульозного менінгіту в лікарні для безпритульних. Кохана тоді чекала другу дитину. 

Він і в смерті залишився вірним своєму парадоксальному «я» – останніми словами попрощався не з Жанною, з Парижем або з друзями. «Cara Italia», – прошепотів Майстер перед тим, як піти на небеса.

Не бажаючи жити без Амедео, Жанна викинулась із багатоповерхівки. Смерть Модільяні вразила весь Париж. Його проводжали в останню путь численні друзі.

Лише після відходу Амедео Модільяні всі колективно, як це зазвичай і трапляється, прозріли та усвідомили, що втратили генія. Якби він міг це побачити, то гірко посміхнувся б іронії долі. Картини, які за життя не приносили йому шматка хліба, на початку XXI століття розпродувалися на аукціонах за нечувані суми. 

Роботи художника, шалено затребувані на акціонах, зберігаються в Сполучених Штатах Америки у Національній галереї мистецтв (Вашингтон) і у Музеї сучасного мистецтва (Нью-Йорк).

Ось такими є окреслені дослідниками, сучасниками, близькими та істориками, пропущені крізь наші емоції та враження, фрагменти життя «другого Амадея», який щиро намагався наблизитися до душі, щоб намалювати очі. І чуйно  вслухався в дощ... 


Джерела:

Амедео Модильяни в воспоминаниях дочери и современников [Текст]. – М. : Галарт, 1995. – 144 с.

Виленкин, Виталий Яковлевич. Амедео Модильяни [Текст] / В.Я. Виленкин. – М. : Республика, 1996. – 272 с. –

Диль, Гастон. Модильяни [Текст] : альбом / Г. Диль. – М. : Слово/Slovo, 1995. – 96 с. – (Картинная галерея).

https://www.gq.ru/success/amedeo-modiljani

https://diletant.media/articles/29851055/

https://story.ru/istorii-znamenitostej/istoriya-iskusstv/amedeo-modilyani-100-let-so-dnya-ukhoda-v-beskonechnost-/


Фото: 

https://www.adme.ru/tvorchestvo-hudozhniki/istoriya-modilyani-hudozhnika-chi-genialnye-portrety-nikto-ne-ponimal-a-segodnya-oni-stoyat-sotni-tysyach-dollarov-2398165/

https://diletant.media/articles/29851055/

https://story.ru/istorii-znamenitostej/istoriya-iskusstv/amedeo-modilyani-100-let-so-dnya-ukhoda-v-beskonechnost-/




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  



 

Немає коментарів:

Дописати коментар