Сторінки

четвер, 2 грудня 2021 р.

Що читають бібліотекарі

 

Памук Орхан. Химерність моїх думок / О. Памук. – Харків: Фоліо, 2017. – 509 с.

Орхан Памук – знаменитий турецький письменник. Лаурет Дублінської премії та німецької Преміїї миру. Його романи перекладені 40 мовами світу і виходять мільйонними накладами, викликаючи бурхливе зацікавлення як у турецького, так і у світового читача. Головними темами творчості письменника є конфлікт і протиріччя між ісламом і християнством, протистояння Сходу та Заходу, традиційних цінностей та принципів і сучасності.

Події роману відбуваються протягом більш ніж сорока років – з 1969 по 2012 рік. Це розповідь про життя та мрії Мевлюта Караташа, торговця бозою та йогуртом, який приїхав до Стамбула у віці дванадцяти років, і жив там до кінця свого життя. Коли йому виповнилося двадцять п’ять, він повернувся в провінцію, де народився, та викрав там сільську дівчину, і цей досить химерний випадок наклав відбиток на все його життя.

Чи можна стати щасливим, випадково викравши замість коханої дівчини наречену, з якою ніколи раніше не зустрічався? Чи розуміла Раїха, що його листи були насправді написані для її сестри?

Це настільки ж імовірно, як і прожити нещасливе життя з дружиною, яку начебто колись кохав. Але химерність, яку відчуваєш, усвідомлюючи, що тепер зобов’язаний одружитися з цією незнайомою і некрасивою жінкою, залишиться у твоїх думках назавжди…

«Химерність моїх думок» – історія про кохання і про життя. Це історія про місто Стамбул, яке є повноправною дійовою особою книги, та про людей, що приїхали до нього в пошуках кращої долі.

«– Гарна освіта усуває бар’єри між багатими і бідними!»

«… Не витрачай життя на турботу про гроші… Гроші не приносять щастя».

«Люди створені для того, щоб бути щасливими, чесними і відкритими».

Валентина Гайдаш, бібліотекарка І категорії відділу абонемента



 

Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

Немає коментарів:

Дописати коментар