Сторінки

четвер, 16 грудня 2021 р.

Що читають бібліотекарі

Кокотюха, Андрій. Справа отамана Зеленого. Українські хроніки 1919 року [Текст] : роман / А. Кокотюха. - 2-е вид. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2017. - 300 с. - (Коронація слова). 

Андрій Кокотюха – талановитий сучасний письменник, автор багатьох динамічних сюжетів, вміє цікаво писати на різні теми. 

Ця книга – історичний роман про події 1919 року, що відбувалися на Київщині. Революція, громадянська війна… Країну поглинув такий хаос, така всеохоплююча анархія і такий розвал влади, якої світ ще не бачив. Шість різних армій діяли на території України. Одна влада змінювалася іншою. У грудні більшовицькі загони зайняли Київ. Почався «червоний терор» - масові грабунки, насильство, мародерство. Це  підштовхнуло українське село до опору. По всій Україні виникали партизанські банди на чолі з отаманами., які ігнорували будь-які  закони і встановлювали свої. Всі воювали проти всіх і за себе. Повстанський рух набирав силу. Єдиною по всій Україні владою стала влада зброї.

Головний герой роману – молодий лікар Артем Шеремет, маючи мирну професію, прагне допомагати людям, рятувати життя, вдосконалювати своє вміння . Але хаос, створений громадянською війною, не оминув і його – враз все змінилося всупереч звичному порядку, його життя пішло шкереберть. За короткий період він пережив стільки подій, що за кілька місяців стає іншою людиною. Він втратив кохану дружину, зазнав катівні «чрезвичайки», зіткнувся з людською жорстокістю й нелюдськістю, багато разів «потрапляв з вогню в полум`я». По натурі своїй, добрий, порядний, співчутливий, Артем був змушений взяти до рук зброю, захищаючи себе, свої погляди, своє кохання. Протягом всього роману доля постійно стикає Шеремета з  ого ворогом - Яковом Дзюбою. Взагалі, герої роману – звичайні люди з власними характерами, моральними якостями, з різним соціальним становищем і  своїми поглядами. Фатальні події приводять Артема до загону отамана Зеленого. Отаман Зелений (Данило Терпило) – історична постать, діяч повстанського руху.

«Справа отамана Зеленого» – це знайомство з маловідомими фактами української історії, захоплююча розповідь  про повстанський рух, про боротьбу українців за незалежність, про період, який в історії України  названо «отаманією».

Цікаво дізнатись, що про ці маловідомі сторінки історії, писав  радянський письменник, класик соціалістичного реалізму, О.Толстой у романі «Ходіння по муках». У радянські часи селянські отамани, за те , що боролися проти більшовицького терору, були оголошені бандитами, куркулями й націоналістами.

Твори Андрія Кокотюхи – хороша сучасна українська література. Різні за змістом, динамічні, захоплюючі сюжети не залишають читача розчарованим, спонукають  знайомитися з іншими його книгами.

Гусак Лариса, бібліотекарка І категорії відділу зберігання основного фонду



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  



Немає коментарів:

Дописати коментар