Сторінки

четвер, 8 квітня 2021 р.

Що читають бібліотекарі

Дерманський, Сашко. Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська / С. Дерманський. – 5-те вид. – Вінниця : Теза, 2016. – 156 с.

Сашко Дерманський – сучасний український письменник, викладає українську мову та літературу в Київському технікумі електронних приладів, пише для дітей фантастично-пригодницькі історії про дружбу, взаємовідносини, про те, як важливо вчасно підтримати і прийти на допомогу товаришеві, про мрії та незвичайні пригоди.

 Головний персонаж твору «Володар макуци» – веселий і дотепний затятий фантазер і мрійник  вуж Онисько. Він живе на краю городу під напівзотлілою купою гілля, над якою тріпоче своїми пелюстками великий соняшник. Поруч живуть його сусіди та товариші: жабка Одарочка – неперевершена господиня; мишка Евридіка – справна вишивальниця; хробачок Кузя, який вміє грати на скрипочці та мріє стати великим музикантом. Колорадський жук Джек також вважається за сусіда, хоча в нього немає постійної домівки і він ночує, де заманеться.

Усі пригоди Ониська починаються з його мрійництва та в його фантазіях. То він сидить за штурвалом надзвукового винищувача. То рятується від Сонця, що падає з неба на Землю. То потрапляє під «метеоритний дощ». То несподівано лине у височінь на повітряному змії, якого змайстрував колорадський жук Джек.

Багато чого трапляється з друзями в цих історіях. Вони вистежують городнього злодія, вирушають у мандрівку на плоту з гучною назвою «Грім», виловлюють із води послання в пляшці, здійснюють політ на чаплі… Переживши багато небезпек, іноді навіть збираючись «загинути, як герой», раптово отримуючи несподіваний порятунок, вуж Онисько знов і знов потрапляє в незчисленні пригоди. Неймовірно зачаровують дивовижні історії про підземні лабіринти, про люту баталію із сараною, про розправу з лиходіями на чолі зі Шнуркогризом, про літаючі млинці та космічних прибульців, що заявилися по загадкову макуцу. 

І як же приємно вечеряти з друзями біля багаття та розповідати про іншопланетні мандрівки на міжгалактичному кораблі. А потім довго дивитися на зоряне небо й розуміти важливі речі, наприклад про те, що на жодній планеті немає таких вірних друзів, поруч із якими можна подолати будь-які перешкоди!

Це перша книга серії «Пригоди вужа Ониська». Наступні три: «Коли Онисько був малесенький»; «Бабуся оголошує війну»; «Корова часу, або Нові пригоди вужа Ониська». 

Лариса Гусак, бібліотекарка відділу зберігання основного фонду




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар